Aktivnosti

Džakula: Proračun je usvojen, idemo graditi granične prijelaze

Džakula je podsjetio da je UNO prošle godine prikupila sedam milijardi 987 milijuna KM neizravnih poreza, što je za 391 milijun KM više u odnosu na 2018. godinu
Gospodarstvo / Flash | 02. 03. 2020. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Uprave ze neizravno oporezivanje BiH (UNO) Miro Džakula najavio je da se za početak ožujka očekuje potpisivanje ugovora sa izabranim izvođačem radova za izgradnju graničnog prijelaza Svilaj, kao i prijelaza Bratunac.

"Očekujem da bi se izvođač početkom ožujka mogao uvesti na teren na prijelazu Svilaj i započeti radove. U istom periodu očekujemo i početak izgradnje novog graničnog prijelaza Bratunac", rekao je Džakula, piše 'Dnevni avaz'.

On je dodao da zbog neusvajanja proračuna BiH za 2019. godinu UNO nije mogla izvršiti izbor najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju ovih graničnih prijelaza, ali da je Vijeće ministara nedavno usvojilo odluku u kojoj je Upravi odobreno da zaključi ugovore za izgradnju ovih prijelaza.

"Očekujemo da će proračun za 2020. godinu biti usvojen što prije kako bismo mogli izvršiti sve svoje obaveze za izgradnju spomenutih graničnih prijelaza, ali i prijelaza Doljani i Osoje", rekao je Džakula za 'Dnevni avaz'. On je dodao da je Uprava kupila zemljište, kao i zgradu Carinske ispostave Aerodoroma Banja Luka.

Džakula je podsjetio da je UNO prošle godine prikupila sedam milijardi 987 milijuna KM neizravnih poreza, što je za 391 milijun KM više u odnosu na 2018. godinu, a da je nadležnim tužiteljstvima proslijedila 91 izvještaj zbog sumnje da je učinjeno neko od krivičnih djela iz oblasti neizravnih poreza sa procijenjenom štetom po proračun BiH od 22 milijuna KM.

Džakula je napomenuo da se značajna pažnja usmjerava i na suzbijanje prodaje cigareta i duhana na crnom tržištu, te je ove robe u prošloj godini oduzeto u vrijednosti od 1,3 milijuna KM.

On je istaknuo da je UNO najvažnija institucija za fiskalnu stabilnost cijele BiH, te da bi zbog toga morala imati i poseban status u BiH, te ukazao na neophodnost da joj se odobri zapošljavanje 133 službenika.

Kopirati
Drag cursor here to close