Zbog Tuzle

BiH dobila titulu - Fosil dana

Negativno priznanje se dodjeljuje tijekom održavanja summita državama koje otežavaju napredak ka hitnoj klimatskoj akciji
Gospodarstvo / Flash | 06. 12. 2019. u 07:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina i Slovenija osvojile su nagradu 'Fosila dana' na klimatskom samitu COP25 u Madridu za promociju i financiranje projekta izgradnje termoelektrane Tuzla 7, priopćio je CAN Europe.

Planovi Bosne i Hercegovine za realizaciju neopravdanog projekta izgradnje nove termoelektrane na ugalj Tuzla 7 dobili su neočekivanu podršku u vidu objavljene spremnosti konzorcija banaka koji predvodi slovenačka NLB banka da financira manji dio ukupne investicije.

Ova vijest donijela je Bosni i Hercegovini zajedno sa Slovenijom sarkastičnu titulu 'Fosila dana', koji svakog dana trajanja klimatskog summita COP25 u Madridu dodjeljuje Mreža za klimatsku akciju (Climate Action Network - CAN), vodeća mreža nevladinih organizacija iz cijelog svijeta koje rade na pitanjima klimatskih promjena.

Negativno priznanje se dodjeljuje tijekom održavanja summita državama koje otežavaju napredak ka hitnoj klimatskoj akciji, prenosi Euractiv.

NLB Banka, talijanska Intesa Sanpaolo i ruska Sberbank formirale su konzorcij koji je jedini ponudio zajam u iznosu od 74 milijuna eura za financiranje 15% vrijednosti projekta Tuzla 7. Preostalih 85% ili 614 milijuna eura financira se kreditom kineske China Exim Bank, koji je inače predmet procedure za rješavanje spora nastalog sa Energetskom zajednicom zbog narušavanja pravila kojima se zabranjuje državna pomoć ovakvim projektima.

Energetska zajednica je međunarodni ugovor kojim se integriraju energetska tržišta Europske unije i njenih susjeda, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

"Učešće NLB Banke, također znači i učešće slovenačke vlade i Europske banke za obnovu i razvoj, budući da su dioničari NLB Banke. Nema tog javnog novca kome je mjesto u financiranju novih postrojenja na ugalj. Tuzlaci trebaju odahnuti od uglja, a ne da udahnu novo aerozagađenje, koje je samo prošle godine dovelo do ukupno procijenjenih 136 preuranjenih smrti u ovom gradu", rekao je Viktor Berishaj, koordinator za klimatske i energetske politike za Jugoistočnu Europu u Europskoj mreži za klimatsku akciju (Climate Action Network - CAN Europe).

Kopirati
Drag cursor here to close