Vlada

8.000 KM za stečaj Šuma Herceg-Bosne

Gospodarstvo / Flash | 24. 06. 2016. u 10:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada odobrila je danas Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije izdvajanje 10.000 KM iz sredstava tekuće rezerve. Ovaj iznos namijenjen je kao avans za financiranje prethodnog postupka prema rješenju stečajnog suca, odnosno prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka za Hidrogradnju d.d. Sarajevo.

Vlada je danas, također iz tekuće rezerve, odobrila Federalnom ministarstvu poljoprivrede, izdvajanje 8.000 KM za plaćanje troškova otvaranja stečajnog postupka u JP Šume Herceg-Bosne d.o.o. Mostar.

Na ovaj način su realizirani zaključčci Vlade FBiH sa sjednice od 29. travnja i 8. lipnja 2016. godine, kojim je Federalno ministarstvo financija zaduženo da pripremi prijedloge odluka o izdvajanjima iz tekuće rezerve, budući da sredstva za ove namjene nisu planirana u proračunu Federacije BiH za 2016. godinu.

Također, upoznavši se s informacijom o statusu kredita Hidrogradnje d.d. Sarajevo kod Razvojne banke FBiH po Ugovoru od 23.3.2012. godine, Vlada FBiH danas je zaključila da proslijedi Federalnom pravobranilaštvu ovaj predmet na dalje postupanje, s ciljem zaštite javnih sredstava FBiH iskorištenih za povrat kredita.

Federalno pravobranilaštvo je zaduženo da poduzme sve potrebne pravne radnje u cilju regresne naplate potraživanja od glavnog dužnika Hidrogradnje po osnovu isplaćenih sredstava Razvojnoj banci.

Kopirati
Drag cursor here to close