U posljednjih 5 godina

25.000 Crnogoraca ostalo bez posla

Gospodarstvo / Flash | 26. 03. 2014. u 11:48 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema analizi Saveza sindikata Crne Gore (ŠCG) u posljednjih pet godina, odnosno od 2008. do 2013. godine, u toj je državi čak 25.000 radnika ostalo bez posla, pišu "Dnevne novine".

Danak su, pokazuje analiza te radničke organizacije, platili zaposleni u prerađivačkoj industriji i energetici gdje je najviše ugašenih radnih mjesta, dok je, s druge strane, u istom razdoblju zaposleno oko 30.000 radnika u oblasti ugostiteljstva i trgovine.

Bez obzira na ovu brojku, u ŠCG su zabrinuti zbog gašenja radnih mjesta u prerađivačkoj industriji i energetici jer, kako smatraju, bez razvoja te dvije grane "nema napretka u državi".

''Bez posla radnici su ostali uslijed stečaja, prestrukturiranja i gašenja poduzeća", izjavio je za podgorički dnevnik tajnik ŠCG Vidak Đuranović, dok je predstavnik Unije slobodnih sindikata Crne Gore (UŠCG) Sandra Obradović potvrdila da je najveći broj zaposlenih bez posla ostao u industriji.

"Svjedoci smo vala firmi koje su otišle u stečaj i ostalo je malo radnika koji rade u Boksitima, Željezari, KAP-u i rudnicima. Imamo vrlo malo otvaranja novih tvornica u kojima se zapošljava mali broj radnika. Nemamo više giganata i samim tim smanjen je i izvoz države", objasnila je Obradović koju ne iznenađuju podaci o broju novozaposlenih u trgovini i ugostiteljstvu zbog, kaže, ekspanzije u tim djelatnostima.

Kopirati
Drag cursor here to close