Steže li se obruč?

23 dokaza koja bi mogla zatvoriti Uborak

Ministrica smatra kako inspekcija treba kazniti odgovorne za sav otpad koji nije komunalni, a dovozi se na Uborak.
Gospodarstvo / Flash | 25. 06. 2019. u 07:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su nezadovoljni građani Mostara blokirali gradsku deponiju Uborak, na površinu su isplivale informacije o brojnim neregularnostima kada je u pitanju odlaganje otpada na ovu lokaciju, objavio je BHRT.

Građani tvrde da se godinu dana tu odlaže animalni i medicinski otpad, a kap koja je prelila čašu bilo je odlaganje mulja iz pročistača otpadnih voda Grada Mostara.

Federalna ministrica turizma i okoliša Edita Đapo kazala je kako je tražila da se ova točka uvrsti na dnevni red protekle sjednice Vlade Federacije BiH u Mostaru, ali je njezin prijedlog odbijen, budući da je u to vrijeme već postinut dogovor o deblokadi deponije između Grada i predstavnika građana. Ona smatra kako inspekcija treba kazniti odgovorne za sav otpad koji nije komunalni, a dovozi se na Uborak.

''Treba kazniti direktora javne deponije zašto je to dozvolio. Pokazat će istraga i treba ga kazniti. Ako ima medicinskog otpada, zatvorit ću deponiju. Ukoliko bi dobili od inspekcije nalog da se odlaže animalni otpad koji šteti ljudima, mi bi im je oduzeli, ali mi nismo dobili takav izvještaj inspekcije'', navela je Đapo.

Iz mreže Naše društvo navode kako imaju dokaze za izrečene tvrdnje, a radi se o dokumentima koji se tiču zbrinjavanja leševa eutaniziranih pasa koji su zakopani na deponiji Uborak. Te dokaze su, kažu, dostavili ministrici u njezin ured.

''I to 23 dokaza u kojima stoji da je animalni otpad kroz 2016. i 2017. godinu s potpisom svih odgovornih ljudi iz gradske uprave, dakle svih onih koji se bave komunalnim uslugama, nalaze se na tim dokumentima kao dokazi'', tvrdi Husein Orućević iz mreže Naše društvo.

BHRT tvrdi da su prosvjedi dali određene rezultate i da to pokazuje i posjeta gradonačelnika Мostara, Ljube Bešlića, lokalitetu na kojem se nalazi Uborak.

Video: Inicijativa za zatvaranje "Uborka"

On je s predstavnicima Inicijative postigao dogovor da se očisti okolina deponije, korito potoka Sušica, kao i da se uradi analiza tla, vode i zraka. Urađen je, tvr5di državna televizija, i određeni iskorak kada je animalni otpad u pitanju.

''On je već nađen u kontejnerima tu u gradu i on je vraćen vlasnicima da se oni na propisan način pobrinu za njega. Odnosno, napisane su im prekršajne prijave za taj isti otpad'', rekao je Nijaz Hodžić iz Građanske inicijative Jer nas se tiče.

Građani su s Bešlićem dogovorili da se formira grupa za izmještanje deponije u koju će biti uključeni i predstavnici građana.

U postojeću deponiju Uborak do sada je uloženo 6 milijuna eura i njezin kapacitet može pokriti još godinu dana odlaganja. Tada će biti potrebna nova okolišna dozvola za njezino proširenje ili izmještanje deponije, što je glavni zahtjev građana. Za dosadašnji nemar, ukoliko se dokaže, netko će ipak morati odgovarati, nadaju se iz građanskih inicijativa, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close