Tuzla

200 rudara ne želi izaći iz jame!

Gospodarstvo / Flash | 14. 07. 2015. u 07:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 200 rudara Rudnika uglja Mramor, iz sastava Rudnika Kreka u Tuzli, odbija izaći iz jame, protestirajući zbog kašnjenja plaća, toplog obroka, uplate doprinosa i kašnjenja uplate kreditnih rata.

Kako je objavila Federalna televizija, rudari prve, druge i treće smjene odlučili su se na ovaj čin nakon što uprava rudnika nije ispunila obećanja da će topli obrok i rate kredita biti uplaćeni do drugog srpnja ove godine.

Direktor Rudnika Kreka Enver Omazić potvrdio je Feni da se u jami Rudnika Mramor - Kreka nalazi 200 rudara i da odbijaju izaći zbog kašnjenja plaća, toplog obroka, uplate doprinosa i kašnjenja uplate kreditnih rata, ali se nada da će danas biti postignut dogovor.

Omazić kaže da je jutros u 2.00 sata razgovarao s rudarima i da će danas biti isplaćene plaće i topli obrok te da se iskreno nada da će rudari izaći iz jame.

''Sinoć je druga smjena izašla iz jame, a onda se vratila s trećom smjenom i ostali su do jutros, a jutros je ušla i prva smjena. Oni su tražili uplatu plaće i toplog obroka u što kraćem roku i to je planirano da se danas isplati. Dakle, plaća i topli obrok su neupitni, a uplata regresa je sad nemoguća i za to bi nam trebala neka pozajmica, ali vidjet ćemo danas što možemo uraditi'', rekao je direktor Rudnika Kreka u čijem sastavu je i Rudnik Mramor. 

Kopirati
Drag cursor here to close