Rad na zemlji

20 posto zaposlenih u BiH zaposleno u poljoprivredi

Gospodarstvo / Flash | 15. 11. 2013. u 13:05 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljoprivreda i sektor hrane u sklopu poljoprivrede predstavljaju veoma važnu komponentu za ekonomiju Europske unije. Pošto mi smatramo BiH budućom članicom EU, mislimo da je jako bitno da standardi u bh. poljoprivredi budu u skladu sa standardima EU, rekao je danas u Sarajevu šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen tijekom javne diskusija o temi "Ruralni razvoj i poljoprivreda u procesu europskih integracija", koja se održava u okviru Inicijative "Građani za Europu".

''Da biste bili usklađeni s EU morate imati sustav, a da biste imali sustav morate imati investicije i politike i prema tome to je pravac u kojem će EU i pomagati BiH i pravac u kojem već pomaže BiH. Da bi pomoć koju mi pružamo bila implementirana na najbolji način, mi želimo da imamo uspješne diskusije s organizacijama, civilnim sektorom i svim akterima o tom pitanju, a to je zapravo ono što Inicijativa "Građani za Europu" radi upravo danas'', kazao je Sorensen.

Rekao je da kada je riječ o poljoprivredi u EU da se tu ubraja 14 milijuna farmi, a da je sedam posto poslova vezano za poljoprivredu te da se šest posto GDP-a u EU ostvaruje zahvaljujući poljoprivredi. Po Sorensenovim riječima, bh. poljoprivreda ima osam posto udjela u domaćem GDP-u, a 20 posto zaposlenih u BiH zaposleni su, upravo, u poljoprivredi, dok 60 posto populacije živi u ruralnim područjima.

U diskusiji sudjeluju predstavnici relevantnih vladinih institucija, agencija i organizacija građanskog društva. Cilj diskusije je usmjeren na procjenu napretka u oblasti ruralnog razvoja i poljoprivrede u BiH, te na sagledavanje ključnih problema i prioritetnih koraka koje je potrebno poduzeti u skladu s procesom pridruživanja Europskoj uniji.

Amra Selesković, koordinatorica Inicijative "Građani za Europu", kazala je da se iskreno nada da će na današnjoj sesiji biti odgonetnuto gdje organizacije civilnog društva, pa i mediji mogu dalje djelovati da bi se razvoj ruralnih područja i ulaganje u poljoprivredu poboljšali.

''U BiH brojni ljudi žive od poljoprivrede i u ruralnim područjima i nadam se da ćemo danas prepoznati neke akcije koje bismo mogli svi zajedno započeti'', kazala je Selesković.

Inicijativa "Građani za Europu" se realizira pod pokroviteljstvom specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini, veleposlanika Petera Sorensena i uz podršku Veleposlanstva Kraljevine Švedske i SIDA-e. Inicijativa predstavlja mrežu od 67 članica, organizacija civilnog društva iz cijele BiH, koje svojim radom doprinose bh. putu ka Europskoj uniji.

Kopirati
Drag cursor here to close