FBiH

20 milijuna KM za 150 projekata zaštite okoliša

Gospodarstvo / Flash | 03. 04. 2012. u 16:23 M.U.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Safet Harbinja i 28 predstavnika korisnika sredstava ovog Fonda za 2011. godinu s područja osam federalnih županija potpisali su danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu ugovore o realizaciji dodijeljenih sredstava.

Ovih 28 aplikanata prijavili su se na javni poziv za korištenje sredstava Fonda zbog realizacije programa i projekata te sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša. Fond je osigurao oko 20 milijuna KM za ukupno 150 projekata iz cijele FBiH.

Kako je nakon potpisivanja ugovora kazao Harbinja županije su većinom aplicirale s projektima iz oblasti zaštite voda kao što su zaštita izvorišta voda, rješavanje problema u vodoopskrbi i tretman otpadnih voda u smislu izgradnje prečistača i kanalizacijskih sustava.

Federalna ministrica zaštite okoliša i turizma Branka Đurić naglasila je da se u skladu sa Zakonom o strategiji upravljanja otpadom i okolišem donose podzakonski akti kojima se puni Fond, a onda se ta sredstva vraćaju u županije i općine ovakvim projektima.

Naglasila je da je usvojen program Fonda za 2012. godinu u kojem se trenutno nalazi 35 miliona KM te je izrazila nadu da će se sredstva vratiti u kantone i općine, a sve u cilju zaštite okoliša što je i obaveza BiH prilikom pristupanja Evropskoj uniji.

Ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Senka Balorda kazala je da će se ovim sredstvima realizirati projekat zbrinjavanja infektivnog otpada za cijeli kanton u kojem su zabilježene dvije velike epidemije Q-groznice i bruceloze.

Dodala je da je jedan od razloga za ove dvije epidemije bio i nezbrinuti infektivni otpad naročito na području voda koje se koriste i za piće, zbog čega je izrazila zadovoljstvo zbrinjavanjem infektivnog otpada.

Vršitelj dužnosti načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Aner Šuman, pojasnio je da je ova lokalna zajednica tražila sredstva za dva projekta i to za završetak posljednje faze useljenja Buća potoka i projekt za rješavanje separativne kanalizacijske mreže u ulicama Aleje Bosne Srebrene i Esada Midžića

Pojasnio je da je za dva projekta osigurano 450.000 KM, što su značajan sredstva za općinu koja u svom proračunu ova sredstva nije mogla planirati dodajući da će se trajno riješiti problem vodoopskrbe u Buća potoku koji desetljećima postoji.

Najavljeno je i da će se uskoro krenuti u realizaciju prikupljanja i zbrinjavanja električnog otpada, te da će se uraditi zakonska regulativa za gume te animalni, medicinski i opasni otpad, a primjenom sveobuhvatne regulative stvorit će se sustavni pristup rješavanju ovih pitanja.

Kopirati
Drag cursor here to close