Saxo Banka

10 ekstremnih predviđanja za 2016.

Gospodarstvo / Flash | 01. 01. 2016. u 07:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saxo Banka, specijalizirana za investicije i internet trgovanje različitim tržišnim materijalima, objavila je i ovog prosinca svoj godišnji set "Ekstremnih predviđanja“ za nastupajuću godinu. Riječ je o 10 scenarija čije je ostvarenje vrlo neizvjesno, ali bi mogli imati značajne posljedice na događanja na financijskom tržištu u 2016.

Glavni ekonomist Saxo banke Steen Jakobsen tim povodom izjavio: "Blizu smo kraja paralize paradigme koja je do sada dominirala strateškim odgovorima na globalnu financijsku krizu. Kvantitativno popuštanje i druge forme intervencija nisu uspele. Kina je u tranziciji, a geopolitičke tenzije su složene kao i uvijek. Marginalni trošak novca raste, kao i nestabilnost i neizvjesnost. Ovogodišnja predviđanja smo postavili u odnosu na ove okolnosti.“

"Ekstremna predviđanja Saxo banke su i dalje vježba pronalaženja deset relativno kontroverznih i međusobno nepovezanih ideja koje bi mogle preokrenuti investicijski svijet naopako. Korisno je vidjeti kako Ekstremna predviđanja podgrijavaju maštu naših klijenata i potiču stalnu debatu; upravo je ovaj proces rasprave i razmišljanja, koji se suprotstavlja uvriježenim stavovima, suština već uhodane tradicije Saxo banke kojom se nastoji skrenuti pozornost na ono što je nedokučivo,“ dodao je Steen Jakobsen, prenosi Poslovni.hr.

1. Smjer kretanja odnosa EURUSD? Bit će 1,23 ...
2. Ruska rublja do kraja 2016. raste za 20% zbog neprimjereno sporog rasta kamatnih stopa u SAD-u.
3. Jednorozi iz Silikonske doline bit će prizemljeni jer će veliki broj startapa odlagati monetizaciju i zamjenu za opipljive poslovne modele.
4. Olimpijske igre će ubrzano pokrenuti oporavak zemalja u razvoju predvođenih Brazilom
5. Američki Demokrati zadržavaju predsjedničku poziciju i 2016. ponovo osvajaju većinu u Kongresu.
6. Uznemirenost zemalja OPEC-a će na kratko vratiti naftu na cijenu od 100 dolara za barel.
7. Srebro će se osloboditi okova zlata i porasti za 33%
8. Agresivni FED će krajem 2016. krenuti s većim povećanjem kamatnih stopa, pokrenuti veliku rasprodaju i dovesti do kolapsa globalnih korporativnih obveznica.
9. El Niño pokreće rast inflacije.
10. Suočena sa rastućom nejednakošću i nezaposlenošću od preko 10 posto, Europa razmatra uvođenje osnovnog jedinstvenog prihoda kako bi osigurala da svi građani mogu sebi priuštiti zadovoljenje osnovnih potreba.

Kopirati
Drag cursor here to close