Globalne promjene

Zbog otapanja ledenjaka pomaknula se talijansko-švicarska granica

Kada je dom izgrađen 1984. godine, njegovih 40 kreveta i dugih drvenih stolova nalazili su se u potpunosti na talijanskom teritoriju. Ali sada je dvije trećine doma, uključujući većinu kreveta i restoran, tehnički smješteno na jugu Švicarske.
Gospodarstvo / Ekologija | 26. 07. 2022. u 08:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoko u snježnim Alpama se zbog otapanja ledenjaka pomaknula granica između Švicarske i Italije, zbog čega je postala sporna lokacija talijanskog planinarskog doma.

Granica između ove dvije zemlje nalazi se uzduž područja na kojem voda iz otopljenog snijega i leda teče niz obje strane planine, prema jednoj ili drugoj zemlji. No, zbog otapanja ledenjaka Theodul se to područje približilo planinarskom domu Rifugio Guide del Cervino koji je smješten blizu vrha Testa Grigia (3480 metara).

59-godišnji turist Frederic posjetio je u restoran doma. Jelovnik je na talijanskom, a ne njemačkom, a cijene su u eurima, a ne u švicarskim francima. Ipak, za pultom naručuje krišku pite i pita: "Dakle, jesmo li u Švicarskoj ili u Italiji?"

Ovo je pitanje bilo predmet diplomatskih pregovora koji su započeli 2018. i završili kompromisom prošle godine, s time da su detalji ostali u tajnosti, piše AFP, prenosi Index.

Kada je dom izgrađen 1984. godine, njegovih 40 kreveta i dugih drvenih stolova nalazili su se u potpunosti na talijanskom teritoriju. Ali sada je dvije trećine doma, uključujući većinu kreveta i restoran, tehnički smješteno na jugu Švicarske.

Sporazum oko promjene granice sklopljen je u Firenci u studenom 2021., ali će informacije o njemu postati dostupne javnosti tek kad ga odobri švicarska vlada; što se neće dogoditi prije 2023.

Cijeli problem je krenuo nakon otapanja ledenjaka Theodul, koji je između 1973. i 2010. izgubio gotovo četvrtinu svoje mase. Zbog toga je na površinu izbio njegov stjenovit dio koji je promijenio prvobitni dogovor koji se temeljio na kretanju vode te prisilio Italiju i Švicarsku da ponovno iscrtaju 100 metara dug dio svoje granice.

Alain Wicht, glavni granični dužnosnik u švicarskoj nacionalnoj kartografskoj agenciji Swisstopo kazao je da su ovakve prilagodbe bile česte i uglavnom se rješavale usporedbom očitanja geodeta iz pograničnih zemalja, bez uplitanja političara.

"Svađamo se oko teritorija koji zapravo ne vrijedi mnogo. No u ovom slučaju je pitanje i planinarskog doma koji zemljištu daje određenu ekonomsku vrijednost", rekao je Wicht.

Njegovi talijanski kolege odbili su komentirati "zbog složene međunarodne situacije".

Bivši šef Swisstopa, Jean-Philippe Amstein, kazao je da se takvi sporovi obično rješavaju razmjenom parcela zemlje jednake površine i vrijednosti. U ovom slučaju Švicarska nije zainteresirana za dobivanje drugog područja ledenjaka.

Zbog godina pregovora odgođena je i obnova planinarskog doma jer sela s obje strane granice nisu mogla izdati građevinsku dozvolu. Radovi stoga neće biti dovršeni na vrijeme za planirano otvaranje nove žičare uz talijansku stranu planine Klein Matterhorn krajem 2023. Staze su dostupne samo iz švicarskog skijališta Zermatt.

Kopirati
Drag cursor here to close