Uspješno

Završen projekt "Eko izazov - Učinimo svoju zemlju još ljepšom"

''Građani i građani BiH su sudjelovali u natjecanju tako što su uređivali određene zapuštene i zaprljane javne površine u njihovoj zajednici, te su kroz prethodne dvije godine na toj površini provodili akcije čišćenja, sadnje i uređenje prostora''
Gospodarstvo / Ekologija | 05. 12. 2021. u 17:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon dvije godine pozivanja i motiviranja građana da postanu eko lideri u svojim zajednicama i donesu promjene u zaštiti životne sredine, natjecanje "Eko izazov - Učinimo svoju zemlju još ljepšom" je uspješno završeno.

Prvobitna ideja projekta je bila da se simbolično obilježi 25 godina mira u Bosni i Hercegovini i da se u ekološke aktivnosti uređenja javnih površina uključi 25.000 volontera. Taj cilj je premašen, i u aktivnosti Eko izazova uključeno je 26.230 volontera koji su ostavili svoj doprinos čistijem i zdravijem okolišu.

Afirmacija mladih

Udruženje građana "Ruke" u suradnji s Američkim veleposlanstvom u Bosni i Hercegovini je realiziralo projekt sa namjerom da afirmiraju prvenstveno mlade ljude da postanu eko lideri u svojim lokalnim zajednicama, te da pokažu kreativnost, snalažljivost i prije svega želju za poboljšanjem stanja životne sredine u svom okruženju.

''Građani i građani BiH su sudjelovali u natjecanju tako što su uređivali određene zapuštene i zaprljane javne površine u njihovoj zajednici, te su kroz prethodne dvije godine na toj površini provodili akcije čišćenja, sadnje i uređenje prostora'' - objasnili su iz Eko izazova.

U tri različite kategorije natjecanja u utrci za nagradu Eko izazova sudjelovalo je 209 timova i to 97 škola i vrtića, 63 nevladine organizacije i kompanije i 49 pojedinaca i neformalnih grupa građana.

Pobjednike je odabrao neovisni stručni žiri na osnovu dostavljenih izvještaja te dojma nakon posjeta finalistima.

Pobjednici u kategoriji Škole i vrtići su Osnovna škola "Ćirilo i Metodije" Glavičica, područno odjeljenje u Banjici koji su uprkos tome što su mala područna škola sa jedanaest učenika i dva učitelja uredili svoje školsko dvorište, a sav mobilijar napravili su od recikliranog materijala.

Dan volontera

U kategoriji Nevladine organizacije i kompanije pobjedu je odnijelo Kulturno umjetničko društvo "Puračić" iz Puračića koji su od napuštene i zarasle površine napravili izletište pod nazivom "Ljuštak" gdje su posadili brojne vrste drveća i tu sada održavaju tradicionalni godišnji događaj pravljenja Puračke Ćaske, jelo proglašeno nematerijalnim kulturnim blagom BiH.

Najbolji u trećoj kategoriji, Neformalne grupe i individualci, bili su Čuvari Okoliša iz Bosanske Krupe. Oni su grupa porodica i prijatelja koji svoje slobodno vrijeme provode u akcijama čišćenja svog grada, kao i regionalnih cesta, a u njihovim akcijama sudjeluju svi od djece u predškolskom uzrastu do umirovljenika.

Završna svečanost povodom završetka Eko izazova održana je danas, simbolično na Međunarodni dan volontera, te je na ovaj način obilježen poseban dan za sve volontere koji su svoje vrijeme i novac odvojili da bi u sklopu Eko izazova činili svoju zemlju još ljepšom, priopćeno je iz projekta Eko izazov.

Kopirati
Drag cursor here to close