Bara Tišina

Akcija: Volonteri posadili preko 1600 biljnih vrsta

Na području Tišine, primarne aktivnosti bile su usmjerene na suzbijanje širenja invazivnih vrsta biljaka, koje su sve veći ekološki, ali i ekonomski problem u svijetu.
Gospodarstvo / Ekologija | 29. 03. 2021. u 12:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Volonteri Centra za životnu sredinu zajedno s predstavnicima Republičkog zavoda za zaštitu kulturno povijesnog i prirodnog naslijeđa i komunalnog poduzeća Slobodna zona posadili su preko 1600 sadnica poljskog jasena na području zaštićenog područja bara Tišina kod Šamca.

"Kroz aktivnosti Centra za životnu sredinu i našeg programa Biodiverzitet i zaštićena područja, želimo kontinuiran raditi na očuvanju naših prirodnih ljepota i unaprijeđenja rada zaštićenih područja. Projekt Sava Tais je imao za cilj doprinijeti revitalizaciji staništa kroz upravljanje invazivnim vrstama, ali također radimo i na izradi plana upravljanja za ovo zaštićeno područje. Plan upravljanja je važan formalan preduvjet za upravljača koji definira viziju i plan djelovanja za period sljedećih deset godina", objasnila je Aleksandra Anja Dragomirović.

Volontere su obišli i predstavnici općine Šamac koji podržavaju aktivnosti projekta "Sava Ties" od početka njegove implementacije.

Foto: PR / Sadnja biljki na području bara Tišina 

Na području Tišine, primarne aktivnosti bile  su usmjerene na suzbijanje širenja invazivnih vrsta biljaka, koje su sve veći ekološki, ali i ekonomski problem u svijetu.

One negativno utječu na biodiverzitet, zdravlje ljudi i/ili pričinjavaju ekonomsku štetu. Svojim prisustvom remete prirodnu ravnotežu postojećih prirodnih ekosustava zbog čega se autohtone, domaće vrste nerijetko nalaze u opasnosti od izumiranja.

Tijekom prethodnih mjeseci, u okviru Sava Ties projekta, organizirano je mehaničko uklanjanje invazivnih vrsta na području bare Tišine koja je jedna od posljednjih močvara ovog tipa u kontinentalnoj regiji Bosne u Hercegovine te je kao takva još 1985. godine proglašena prirodnom rijetkošću.

Foto: PR / Sadnja biljki na području bara Tišina 

Zbog prisutnosti brojnih stanišnih tipova i vrsta koje su ugrožene na europskom nivou i zaštićene međunarodnim konvencijama, područje bare Tišina koja se nalazi neposredno uz rijeku Savu, predloženo je kao potencijalno Natura 2000 područje.

Od 2019. godine, Tišina je službeno proglašena zaštićenim područjem IV kategorije po IUCN, zaštićeno stanište.

O prirodnim bogatstavima Save, njenog priobalja i plavnih područja govori i činjenica o postojanju velikog broja zaštićenih područja uz tok rijeke.

Čak 64% toka zaštićeno je različitim kategorijama zaštite što rijeku Savu svrstava u žarišna područja europske biorazličitosti.

Kopirati
Drag cursor here to close