Sjednica

Vlada HBŽ-a podijelila 360.000 KM za projekte zaštite okoliša

Uredba stupa na snagu danom donošenja a bit će objavljena u Narodnim novinama Hercegbosanske županije, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.
Gospodarstvo / Ekologija | 08. 06. 2022. u 14:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:PR / Vlada HBŽ-a podijelila 360.000 KM za projekte zaštite okoliša

Vlada Hercegbosanske županije (HBŽ), na prijedlog Županijskog ministra unutarnjih poslova, usvojila je Prijedlog uredbe o obliku službene policijske značke i službene policijske iskaznice policijskih službenika Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Kantona 10.

Uredba stupa na snagu danom donošenja a bit će objavljena u Narodnim novinama Hercegbosanske županije, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

Vlada je dala suglasnosti na Smjernice ekonomske i fiskalne politike Hercegbosanske županije za razdoblje 2023.-2025. godine. U obrazloženju, među ostalim, navedeno je kako ovaj dokument predstavlja svojevrsnu uvertiru za izradu proračuna i Dokumenta okvirnog proračuna za naredno trogodišnje razdoblje što u prvom redu podrazumijeva primarno upravljanje proračunskim prihodima u svrhu financiranja javnih rashoda.

Na prijedlog Ministarstva graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hercegbosanske županije, Vlada je usvojila zaključak o prihvaćanju prijedloga Dinamičkog plana rada za nastavak izrade preostalog dijela Prostornog plana za područje Hercegbosanske županije za razdoblje od 20 godina.

Sukladno ranije potpisanom ugovoru Plan je predložen od Instituta za građevinarstvo „IG” Banja Luka kao nositelja izrade Plana. Sam plan bit će sastavni dio Programa i plana aktivnosti na pripremi, izradi i donošenju Prostornog plana Hercegbosanske županije i Smjernica za pripremanje i izradu Prostornog plana Hercegbosanske županije za razdoblje od 20 godina.

Vlada je dala suglasnost na Program raspodjele sredstava iz namjenskih sredstava: naknada za zaštitu okoliša planiranih u Proračunu Hercegbosanske županije za 2022.godinu, koji je donesen od Ministarstva graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hercegbosanske županije. Temeljem javnoga poziva Programom je obuhvaćeno devet projekata (koliko ih je bilo i prijavljeno) u ukupnom iznosu od 360.000 KM,

Vlada je donijela Odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu gospodarstva na Program podrške osnivanju poduzeća u Hercegbosanskoj županiji. Razlozi za donošenje ovog programa su poticanje razvoja novoosnovanih poduzeća kroz dodjelu bespovratnih sredstava čime se doprinosi i ostvarenju cilja „Ubrzan ekonomski razvoj“ iz Strategije razvoja Hercegbosanske županije 2021. – 2027.

Sredstva za ovu svrhu planirana su Proračunom Hercegbosanske županije za 2022. godinu u proračunu Ministarstva gospodarstva Hercegbosanske županije s ciljem poticaja industrijske proizvodnje, obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva i subvencije kamata. Ukupno planirana sredstava za potpore gospodarstvu iznose 800.000 KM, dok su za realiziranje samog Programa podrške osnivanju poduzeća planirana sredstva u iznosu od 72.000 KM.

Vlada je usvojila Prijedlog odluke Ministarstva gospodarstva HBŽ-a o pristupanju provođenja postupka dodjele koncesije za izgradnju fotonaponske solarne elektrane u općini Bosansko Grahovo ukupne snage 18×4,25 MW.

Resorna ministrica u Vladi HBŽ Dijana Puzigaća kazala je kako je predmet koncesije iskorištavanje solarnog potencijala u Hercegbosanskoj županiji u svrhu proizvodnje električne energije na području općine Bosansko Grahovo. Zahtjev za dodjelu koncesije Ministarstvu gospodarstva HBŽ-a podnijela je tvrtka „Promondis Energy“ d.o.o. Sanski Most.

Vlada je dala suglasnost Upravi za ceste HBŽ na Odluku o pokretanju postupka javne nabavke radova izvanrednog održavanja i sanacije cesta u 2022. godini.

Direktor Uprave za ceste Ivan Madunić tom prigodom je rekao da procijenjena vrijednost radova iz ove javne nabave iznosi 1.285.000 KM. Sredstva za financiranje predmetnih radova osigurana su u Proračunu HBŽ za 2022. godinu kod korisnika Uprava za ceste Hercegbosanske županije, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close