Josip Martić

Više od 20 javnih objekata u HNŽ obnovljeno zahvaljujući BEEP projektu

U Federaciji Bosne i Hercegovine, prema preliminarnim rezultatima popisa koje trenutno provodi Ministarstvo, postoji više od 4.000 objekata javne namjene, od kojih više od pola zahtijeva implementaciju mjera energetske efikasnost...
Gospodarstvo / Ekologija | 15. 09. 2022. u 13:11 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S ciljem ostvarivanja energetske uštede i edukacije stanovništva o važnosti energetski učinkovitog ponašanja, Bosna i Hercegovina je pokrenula BEEP – „Projekat energetske efikasnosti za Bosnu i Hercegovinu“, koji u Federaciji Bosne i Hercegovine implementira Federalno ministarstvo prostornog uređenja, uz kreditna zaduženja Svjetske banke. Projekat je posvećen građevinskim radovima utopljavanja i obnove javnih zgrada. 

Bila je ovo ujedno i tema Međunarodne konferencije pod nazivom “Poboljšanje okruženja za energetsku efikasnost u sektoru javnih zgrada u Bosni i Hercegovini”, čiji domaćin je bilo Federalno ministarstvo prostornog uređenja. BEEP projekt se implementira od 2015. godine, a do sada je ukupno obnovljeno 80 javnih zgrada ukupne površine veće od 246.000 m².

U implementaciju energetski učinkovitih mjera, investirano je 39.3 milijuna KM. Ključne benefite u okviru BEEP projekta predstavlja očekivano smanjenje emisija CO2 od gotovo 9.000 tona godišnje, što donosi i uštedu energije na godišnjoj razini od 29.5 milijuna kWh. Uz sve to kreirano je 1.963 zelenih radnih mjesta, te  poboljšan komfor za više od 476.500 korisnika, a bilježe se i velike novčane uštede. O dosadašnjim realiziranim projektima i postignutim rezultatima, kao i o budućim projektima za bljesak.info razgovarali smo s Federalnim ministrom prostornog uređenja Josipom Martićem.

Tijekom konferencije rečeno je da prosječna potrošnja energije u javnim zgradama tri puta veća od prosjeka Europske unije, što ih kategorizira kao potpuno energetski neučinkovite zgrade. Šta možemo reći o javnim objektima u Federaciji Bosne i Hercegovine?

U Federaciji Bosne i Hercegovine, prema preliminarnim rezultatima popisa koje trenutno provodi Ministarstvo, postoji više od 4.000 objekata javne namjene, od kojih više od pola zahtijeva implementaciju mjera energetske efikasnosti,  što predstavlja značajan potencijal za uštede energije, smanjenje emisija CO2 i  bolji komfor za korisnike zgrada. Energetska efikasnost u zgradarstvu je područje koje ima značajan potencijal za smanjenje ukupne potrošnje energije provođenjem raznih intervencija na zgradama s ciljem poboljšanja njihovih energetskih karakteristika.

Aktivnosti provedene u okviru projekta BEEP značajno su poboljšale stanje javnih zgrada u FBiH. Možete li nam reći koje benefite ovaj projekat ima za sektor zgradarstva?

Svjesni stanja u kojem se nalaze javni objekti, te činjenice kako su zgrade najveći pojedinačni potrošači energije, a time i veliki zagađivači okoliša, krenuli smo u realizaciju projekta BEEP. Projekat za cilj ima smanjenje potrošnje energije i unapređenje komfora u javnim zgradama, te smanjenje emisija ugljen dioksida i zagađujućih materija, kao i povećanje svijesti o značaju energetske učinkovitosti u zgradarstvu. Pored smanjenja potrošnje energije, emisija u zrak i niza drugih koristi, projekat pozitivno utiče na cjelokupnu privredu, posebno na zapošljavanje. Radove na svim objektima izvodile su domaće kompanije, a zbog povećanog obima radova, kreirana su dodatna radna mjesta na izvođenju radova. Učinak kreiranja radnih mjesta je još veći kada se uzme u obzir da su najvećim dijelom korišteni materijali domaćih proizvođača. Sve ovo ukazuje na činjenicu da su ovakvi projekti prilika za upošljavanje cijelog građevinskog sektora i osnaživanje privrede BiH.

Foto: PR / Josip Martić

Projekt se realizira u svim kantonima FBiH, a direktno utječe i na razvoj Hercegovačko-neretvanske županije. U čemu se ogleda uspješnost ovog projekta i šta se do sada uradilo u spomenutoj županiji?

Od početka implementacije projekta 2015. godine do danas, uspješno su implementirane mjere energetske učinkovitosti, poput poboljšanja termičkih svojstava vanjskih i unutarnjih zidova i krovova, izolacije tavanica, zamjene vanjske stolarije, zamjene dotrajalih i energetski neučinkovitih kotlova na fosilna goriva sa novim na pelet, zamjene postojeće rasvjete energetski učinkovitijom i slično. Kada govorimo o Hercegovačko-neretvanskoj županiji, do sada je projektom BEEP obuhvaćeno 20 javnih objekata, od toga 16 su obrazovne i četiri zdravstvene ustanove. Dodatno su se kroz projekat AF BEEP uradile još četiri zdravstvene ustanove, tako da su do sada ukupno obnovljena 24 javna objekta. Energetska obnova navedenih objekata je veoma učinkovita mjera za smanjenje potrošnje energije, uz istovremeno osuvremenjivanje uvjeta života i postizanje boljeg ekonomskog učinka. Istraživanja pokazuju da ulaganje jednog eura u energetsku učinkovitost kroz kratko vrijeme donosi povrat od 4 do 5 eura. Na taj način se, vrlo učinkovito, omogućava povrat uložene investicije. U kontekstu obnovljenih objekata u HNŽ mogu reći da je prosječna vrijednost ove investicije 521.345,93 KM, a ušteda koja se očekuje ovom investicijom iznosi 1.628.142,43 KM.

Kako i na koji način je Federalno ministarstvo prostornog uređenja krenulo u realizaciju energetske efikasnosti u zgradama javnog sektora?

Ratifikacijom sporazuma o Energetskoj zajednici, Bosna i Hercegovina se zajedno s ostalim državama potpisnicama, obvezala da će oblast proizvodnje, transporta, distribucije i korištenja energije regulirati po standardima EU. Direktiva o energetskim karakteristikama zgrada 2010/31/EU nalaže između ostalog, da javni sektor mora preuzeti vodeću ulogu u implementaciji standarda energetske efikasnosti u svojim zgradama. Prepoznavši ovu obavezu, Federalno ministarstvo prostornog uređenja je iniciralo aktivnosti implementacije mjera energetske efikasnosti u sektoru javnih zgrada kroz Projekt energetske efikasnosti za BiH (BEEP). U fokusu su, prvenstveno, stavljene zgrade visoke društvene važnosti, poput objekata obrazovnih i zdravstvenih institucija, ali i drugi objekti javne namjene.

Činjenica je da su dosadašnji rezultati ostvareni kroz projekte izuzetni, međutim, projekti imaju svoj kraj. Na konferenciji smo mogli čuti da već sada postoji plan za dalji nastavak aktivnosti energetske efikasnosti javnih objekata?

Iako su rezultati ostvareni kroz navedene projekte izuzetno značajni, želim ukazati na činjenicu da svaki projekt ima svoj početak i kraj, te da je vrlo svjesna ove činjenice, Vlada FBiH uspostavila Revolving fond kao samoodrživi financijski mehanizam s ciljem prikupljanja i upravljanja financijskim sredstvima za provođenje mjera energetske učinkovitosti u javnim objektima u FBiH, putem dodjele bespovratnih sredstava i beskamatnih zajmova. Sredstva ovog fonda koristit će se za dodjelu zajmova organima uprave s područja FBiH (federalnim, županijskim i gradskim/općinskim organima i javnim ustanovama), u skladu s odobrenim programom utroška.

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close