Ekološka katastrofa

VIDEO| Španjolsko more izbacilo na tone mrtvih riba

Španjolska vlada razmatra zahtjev za proglašenjem katastrofe za područje Mar Menora.
Gospodarstvo / Ekologija | 24. 08. 2021. u 15:57 Bljesak.info
Aparecen más peces muertos en el Mar Menor

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na obalu lagune na jugoistoku Španjolske more je posljednjih dana izbacilo na tone mrtvih riba, što je šokiralo lokalno stanovništvo i ekologe.

Lokalne vlasti su za ovaj masovni pomor riba u Mar Menoru okrivile rekordno visoke temperature, no znanstvenici kažu da je zagađenje iz lokalne poljoprivrede utjecalo na to, odnosno smanjilo je kvalitetu vode.

Prema izvješćima lokalnih medija, španjolska vlada razmatra zahtjev za proglašenjem katastrofe za područje Mar Menora. Zahtjev je uputila regionalna vlada, koja je pod sve većim pritiskom da spasi lagunu koju godinama muče ekološki problemi.

Smještena na španjolskoj jugoistočnoj obali Sredozemlja, laguna je nekada privlačila turiste. No kvaliteta vode se značajno pogoršala posljednjih godina, što je dovelo do degradacije ekosustava i masovnog odumiranja riba 2016. i 2019. godine.

Ekološka udruga WWF Espana smatra da je glavni uzrok masovnom ugibanju riba "intenzivna poljoprivreda na tom području". Naime, ekolozi smatraju da alge cvjetaju u vodama u kojima se nalazi visoka razina kemikalija. Razvoj algi blokira sunčevu svjetlost i smanjuje razinu kisika u vodi, što pak otežava preživljavanje morskim bićima.

"Ljudi to zovu zelena juha, a uzrok tome je višak gnojiva u vodi", rekao je Ramon Pagan iz lokalne grupe za zaštitu okoliša.

Kopirati
Drag cursor here to close