Florida

Uzgojen ugroženi koralj

Globalna mreža za praćenje koraljnih grebena (GCRMN), globalna podatkovna mreža koju podržava UN, u listopadu je objavila da je 14 posto svjetskih koralja na grebenima već izgubljeno između 2009. i 2018.
Gospodarstvo / Ekologija | 22. 04. 2022. u 10:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici su uspješno uzgojili ugroženu vrstu koralja u sklopu projekta za koji se nadaju da će obnoviti oštećene koraljne grebene uz obalu Floride kojima prijeti relativno nova bolest, objavila je u četvrtak organizacija za spašavanje koralja, piše Hina.

Grebeni na Floridi i na Karibima suočavaju se sa rastućom prijetnjom uništenja zbog bolesti koja lišava koralje njegove boje i na kraju dovodi do odumiranja.

Centar za spašavanje koralja na Floridi posljednjih je tjedana uspio uzgojiti stotine novih koralja koji pripadaju vrsti kaktusnog koralja u objektu od 185 četvornih metara u kojem se nalazi ukupno 18 vrsta floridskih koralja koje su ugrožene bolešću.

"Postoji potencijal za razmnožavanje tih koralja... na razini da biste mogli vratiti neke od ovih koralja u divljinu", rekao je Justin Zimmerman, voditelj centra za spašavanje koralja na Floridi.

"I postoji potencijal da se spasi vrsta."

Bolest gubitka koraljnog tkiva prvi put je uočena u blizini Miamija 2014., a do 2017. proširila se na najsjeverniji greben Floride, a kasnije na Key West na jugu.

Video: The Sixth GCRMN Status of Coral Reefs of the World: 2020 Animation

Koraljne vrste koje zahvati ta bolest imaju stopu odumiranja od 66-100 posto, što je čini smrtonosnijom od poznatijeg fenomena izbjeljivanja koralja koji je obično uzrokovan višim temperaturama vode povezane s klimatskim promjenama.

Centrom za spašavanje koralja na Floridi upravlja SeaWorld, tematski park za morske životinje, a dijelom financira Disneyjev fond za očuvanje.

Bolest gubitka koraljnog tkiva predstavlja još jednu prijetnju svjetskim koraljnim grebenima, koji se već suočavaju s egzistencijalnom prijetnjom zbog klimatskih promjena.

"Veliki broj potomaka koje proizvedu spašeni koralji bit će neophodan za obnovu floridskog koraljnog grebena", rekao je Gil McRae iz Komisije za očuvanje riba i divljih životinja Floride.

Globalna mreža za praćenje koraljnih grebena (GCRMN), globalna podatkovna mreža koju podržava UN, u listopadu je objavila da je 14 posto svjetskih koralja na grebenima već izgubljeno između 2009. i 2018.

Oštećenje koraljnih grebena među bezbroj je pitanja o kojima aktivisti nastoje podići svijest tijekom ovogodišnjeg obilježavanja Dana planete Zemlje u petak, 22. travnja.

Kopirati
Drag cursor here to close