USR Vitez

Uništava se još jedna bh. rijeka: “Totalni ekocid na rijeci Lašvi”

''Lašvom teče žitki mulj, a od neprijatnog mirisa se ne može prići koritu rijeke.''
Gospodarstvo / Ekologija | 21. 01. 2023. u 16:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga sportskih ribolovaca Vitez danas je reagirala priopćenjem povodom ispuštanja ogromnih količina mulja koji se nataložio na mjestu gdje se nalazi MHE Vitez, okarakterizirajući taj ćin kao ''totalni ekocid''.

''Danas je izvršen totalni ekocid kompletne rijeke Lašve nizvodno od MHE Vitez1 nekontroliranim ispuštanjem ogromnih količina toksičnog mulja iz akumulacije'', navode iz USR Vitez.

Dodaju da niz godina upozoravaju da se u akmulaciji MHE Vitez 1 nalazi ekološka bomba tj. ogromne količine toksičnog mulja punog teških metala i tko zna kakvih još otrova koji je danas, kažu, naglo ispušten u rijeku Lašvu.

''Lašvom teče žitki mulj, a od neprijatnog mirisa se ne može prići koritu rijeke. Na terenu se nalazi policija i nadležne kantonalne inspekcije. Zahtjev je poslan i federalnim inspekcijama. Sav naš rad i trud prethodih godina za revitalizaciju rijeke Lašve i očuvanje ugroženih vrsta u trenu je otišao u vjetar jednim jedinim nesavjesnim postupkom'', navode u priopćenju.

Lašva je poznata kao rijeka sa velikom količinom sedimenta što se ogleda u stalnim izmjenama konfiguracije toka te dolazi do taloženja istih u samim akumulacijima, a ako znamo da svi (općine, industrija, farme, kućanstva,bolnice..) ispuštaju otpadne vode u rijeku Lašvu onda zamislite od čega se sastoji mulj u ovim akumulacijima.”

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close