Udruga Eko otpor

Uspješno realiziran projekt ''Eco aktiv Community''

''Svjedoci smo ekoloških katastrofa kojima smo okruženi''.
Gospodarstvo / Ekologija | 24. 01. 2022. u 11:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt ''Eco aktiv Community'' Udruge za sigurno životno okruženje Eko otpor iz Širokog Brijega realiziran je u okviru projekta ''Snaga lokalnog – Zajedno za lokalni razvoj'' koji implementira Centar za građansku suradnju iz Livna i Udruženje građanki ''Grahovo'' iz Bosanskog Grahova uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID.

Ugroženo životno okruženje, konstantno povećanje broja nelegalnih divljih odlagališta smeća, tone i tone odbačenih komada plastike i ostalih materijala u prirodu su slike svakodnevno prisutne u našim životima putem svih komunikacijskih kanala.

''Svjedoci smo ekoloških katastrofa kojima smo okruženi. Globalna ekološka slika je ugrožena i narušena od strane svakog pojedinca koji svojim neodgovornim ponašanjem pridonosi procesu uništavanja zajednica u kojima živimo'', poručuju iz Udruge.

Reciklaža je bitan segment današnjeg društva kroz koji razvijene zemlje pokušavaju smanjiti količine otpada na način da se otpad masovno vraća u ponovnu proizvodnju i upotrebu. Ovaj princip rada koji rezultira očuvanju okoliša je vodilja Udruge Eko otpor iz Širokog Brijega koja svakodnevno promovira načine reciklaže u lokalnim zajednicama i među stanovništvom, ali i informira javnost o problematici divljih deponija i nesavjesnim pojedincima koji ih stvaraju.

  / Projekt ''Eco aktiv Community'' Udruge za sigurno životno okruženje Eko otpor

Udruga za sigurno životno okruženje Eko otpor djeluje na području Grada Širokog Brijega kao i Županije Zapadnohercegovačke s ciljem suzbijanja nelegalnih divljih deponija i promoviranja važnosti reciklaže i ponovne upotrebe sirovina.

U suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom ''Utjeha'' iz Širokog Brijega koja se bavi reciklažom i prodajom predmeta dobivenih reciklažom, Eko otpor je realizirao projekt ''Eco aktiv community'' kroz koji su provedene ulične akcije u Ljubuškom i Širokom Brijegu. Kroz projekt je nabavljena oprema za ured Udruge Eko otpor kako bi osigurali normalno funkcioniranje i kontinuitet u radu, a kao doprinos udruge nabavljeni su reciklirani materijali za podjelu te je ukupna vrijednost projekta 4.201,54 KM.

Podjela besplatnih uzoraka recikliranih predmeta na uličnim akcijama kao i prezentacija reciklaže i uzoraka plastike kao sirovine, prva je javna prezentacija recikliranih proizvoda, a građani su prepoznali ove aktivnosti i pokazali velik interes za reciklažu i predmete od recikliranih materijala.

Također, rad ovih dviju udruga prepoznat je u široj javnosti te je rezultat uspostavljanje suradnje sa cvjećarama koje će nabavljati reciklirane predmete koji nastaju kroz radionice za prikupljanje, preradu i reciklažu, sa firmama koje koriste plastiku u proizvodnji, ali i suradnja sa hotelima u Neumu koji su za potrebe reciklaže Udruzi ''Utjeha'' dali polomljene ležaljke, stolove i stolice.

Udruga Eko otpor ističe da je nužno kontinuirano raditi na promijeni svijesti građana i građanki kako bi uočili ekološke probleme u zajednici i aktivno se uključili u borbu za zdravo i sigurno životno okruženje.

''Osnaživanjem kapaciteta organizacija civilnog društva i uključivanjem aktera iz zajednice u rješavanje lokalnih problema potičemo zajednički rad na lokalnom razvoju i promoviramo pozitivne primjere društvene angažiranosti u zajednicama'', poručili su iz Udruge.

Kopirati
Drag cursor here to close