Ekologija

Uskoro osnivanje Mreže za zaštitu prirode BiH

Ciljna područja da se zaštite u tom kantonu su planine Zvijezda kod Vareša, pećine “Megara” kod Maglaja, Matinskog visa u Žepču, Babino-Tvrtkovac u Zenici, dok je još 2008. godine zaštićenim proglašeno područje “Tajan”
Gospodarstvo / Ekologija | 16. 11. 2022. u 17:02 Bljesak.info/Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

WWF Adria Bosne i Hercegovine, u suradnji s organizacijama Koalicije za zaštićena područja Zeničko-dobojskog kantona, organizirala je u Zenici tri događaja posvećena zaštiti prirode u Bosni i Hercegovini, s akcentom na zaštitu prirode u tom kantonu.

Zaštita prirode u BiH 

Sinoć je održan forum pod nazivom “(Ne)zaštićena područja ZDK-a”, a danas prije podne stručne konzultacije o prijedlogu za uspostavljanje javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima ZDK-a, o čemu su im svoja iskustva prezentirali predstavnici takvih ustanova iz Kantona Sarajevo.

Skup će biti okončan sastankom Inicijative za kreiranje Mreže za zaštitu prirode BiH, koji zajednički organizuju Udruga Dinarica, predstavnik WWF Adria u BiH i UG Fojničani Maglaj, koji su i inicijatori kreiranja spomenute mreže.

"Sinoć su na skupu sudjelovali predstavnici skoro svih planinarskih društava iz našeg kantona, što je bio prvi ovakav skup udruženja koja se, svako na svoj način, bave zaštitom prirode. To je bila prilika da se ova udruženja, koja su se pronašla na programima zaštite prirode, odnosno proglašenja zaštićenih područja, upoznaju s inicijativama koje mi imamo te kako bismo ih upoznali i s nekom narednom fazom našeg obrazovanja, a to je Mreža udruženja nevladinih organizacija koje zagovaraju proglašenje još najmanje pet zaštićenih područja prirode u ZDK-u, uključujući i organizacije koje se bave tim programima na području cijele BiH", istaknula je  je koordinatorica projekta Mreža “Babina-Tvrtkovac” Sanja Stević.

Zaštiti Zvijezdu kod Vareša, Matinski vis u Žepču... 

Ciljna područja da se zaštite u tom kantonu su planine Zvijezda kod Vareša, pećine “Megara” kod Maglaja, Matinskog visa u Žepču, Babino-Tvrtkovac u Zenici, dok je još 2008. godine zaštićenim proglašeno područje “Tajan”.

Danas su o tim temama razgovarali i s predstavnicima lokalnih te kantonalnih vlasti u tom kantonu te predstavnicima Uprave za šumarstvo ZDK-a, kojima kao nevladine organizacije, žele biti podrška u ostvarenju cilja da se odrede i zaštite važna prirodna područja za taj kanton.

-Popodne imamo sastanak s ostalim kolegama, s ciljem da formiramo tu novu mrežu udruženja na nivou cijele BiH - najavljuje Stević.

Forum zajednički organiziraju Udruga Dinarica predstavnik WWF Adria u BiH, UG Fojničani Maglaj i Eko-forum Zenica, a ispred Koalicije za zaštitu prirode ZDK, kao dio zagovaračkih aktivnosti na unapređenju zaštite prirode u kantonu, primarno kroz povećanje broja i površine zaštićenih područja.

Svi događaji su podržani kroz projekt "Zaštićena područja za prirodu i ljude II“, koji sprovodi Udruga Dinarica kao predstavnik WWF Adria u BiH, financiranog od strane Švedske agencije za razvoj i međunarodnu suradnju.

Kopirati
Drag cursor here to close