Stiglo pismo

UNESCO traži očitovanje institucija zbog hidroelektrane Buk Bijela

U pismu se upozorava na obvezu Bosne i Hercegovine da poštuje međunarodnu Konvenciju te ne poduzima bilo kakve mjere koje bi mogle ugroziti kulturno ili prirodno naslijeđe u državama potpisnicama Konvencije.
Gospodarstvo / Ekologija | 03. 06. 2021. u 20:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne I Hercegovine Bisera Turković zaprimila je, putom Stalnog predstavništva BiH pri UNESCO-u pismo povezano s projektom izgradnje hidroelektrane Buk Bijela na Drini.

Direktorica UNESCO Centra za kulturnu baštinu Mechtild Rössler obratila se zahtjevom bh. institucijama o informacijama postavljanja kamena temeljca za izgradnju brane na Drini nizvodno od nacionalnog parka Durmitor u Crnoj Gori, u kojem traži očitovanje bh. institucija.

Također, u pismu se upozorava na obvezu Bosne i Hercegovine da poštuje međunarodnu Konvenciju te ne poduzima bilo kakve mjere koje bi mogle ugroziti kulturno ili prirodno naslijeđe u državama potpisnicama Konvencije.

"Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine će poduzeti mjere iz svoje nadležnosti te upoznati druge nadležne institucije sa zahtjevima UNESCO-a. BiH mora poštovati međunarodne obveze i ovo je još jedan pokazatelj da se ovakvi projekti ne mogu realizirati bez suglasnosti državnih institucija", navela je tim povodom ministrica Turković.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je ranije uputilo i notu Republici Srbiji, čija je kompanija investitor u najavljenom projektu zajedno s kompanijom u vlasništvu jednog od entiteta u BiH.

Pred Ustavnim sudom BiH je pokrenut proces povezan sa slučajem, a ranije odluke najvišeg sudskog autoriteta u BiH  navode kako raspolaganje vodnim potencijalima Drine, sve do donošenja zakona o statusu državne imovine na nivou BiH, ima isključivo država BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close