Kolumna

UN, EU, OSCE i VIjeće Europe: Možemo i moramo učiniti više za životnu sredinu

Podsjetili su da su poplave širom Bosne i Hercegovine surov podsjetnik na posljedice nedjelovanja u suočavanju s klimatskom krizom...
Gospodarstvo / Ekologija | 05. 06. 2023. u 15:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nebriga društva o životnoj sredini dovela je do klimatske krize koja je zajednički globalni problem, a njegove posljedice utječu na sve jer imaju važne društvene, ekonomske i političke posljedice.

Naveli su to u zajedničkoj kolumni rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald, šef Izaslanstva Europske unije u BiH Johann Sattler, šef Misije OSCE-a u BiH Brian Aggeler i šefica Ureda Vijeća Europe u Sarajevu Bojana Urumova povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine koji se obilježava 5. lipnja.

Podsjetili su da su poplave širom Bosne i Hercegovine surov podsjetnik na posljedice nedjelovanja u suočavanju s klimatskom krizom, navodeći da klimatske promjene sve više utiču na sve aspekte života, a zbog promjene vremenskih obrazaca postaje nepredvidljivije gdje, kada i koliko intenzivno pada kiša.

- Prije skoro deset godina, kada su veliki dijelovi zemlje bili poplavljeni, ljudi širom Bosne i Hercegovine pokazali su da, kao i katastrofe, ljudska empatija i solidarnost ne poznaju administrativne, vjerske ili političke granice - kazali su u kolumni.

Navode i to da je ovogodišnji fokus Svjetskog dana zaštite životne sredine smanjenja plastičnog otpad te su pozdravili veliki odaziv volontera u Jajcu u aktivnostima čišćenja obala rijeke, prilikom koje su prikupili tone otpada.

Smatraju da ove aktivnosti mogu poslužiti kao primjer drugim zajednicama, ali i političarima i institucijama. Smanjenje zagađenja plastikom nikada nije bilo važnije nego danas i zaslužuje pažnju vlasti na svim nivoima vlasti, istaknuli su.

- Nažalost, ove inspirativne priče o pozitivnom djelovanju prečesto su zasjenjene narativima podjela koji dominiraju politikom u BiH. Zato projekat 'Možemo bolje' radi na unaprijeđenu povjerenja i društvene kohezije u cijeloj zemlji, podržavajući lokalne zajednice i civilno društvo da prošire pozitivne primjere saradnje i međusobnog uvažavanja - kazali su.

Poručili su da BiH ima njihovu podršku da se uhvati u koštac sa današnjim izazovima životne sredine te napreduje u društvenom, ekonomskom i političkom smislu, s fokusom na ono što se može učiniti zajedno, a ne na ono što ne može.

Kopirati
Drag cursor here to close