''U potpunosti mrtvo stablo''

Mostar: Uklonjeno uginulo stablo platana

Platan se morao ukloniti
Gospodarstvo / Ekologija | 29. 10. 2022. u 11:21 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Služba za komunalne poslove Grada Mostara uklonila je stablo platana u Ulici kneza Branimira u Mostaru.

Naime, radilo se o stablu koje je uginulo u potpunosti.

''Stablo nije bilo živo, oboljelo je gljivičnom bolesti, a dokaz tome je i crvena boja drveta. Moramo to uraditi da ne bi druga stabla stradala. Problem je što se infekcija može ostvariti i putem korijena, tako da su i ostala stabla ugrožena. Sada bi išli i vađenjem tog stabla iz korijena, trebalo bi i svrdlo doći vrlo brzo, za vađenje panjeva'', rekao je za Bljesak.info Bojan Spasojević magistar poljoprivrede, dendrolog, viši stručni suradnik za zelene površine u Gradu Mostaru.

Snimio čitatelj | Bljesak.info / Uklanjanje platana u Mostaru

Rekao je da se radi potkresivanje stabala u više ulica i uklanjaju se suhe grane te oboljela stabla, da bi se mogli ići u sistematsko vađenje panjeva i sadnju novih stabala.

Najavio je da će se uskoro ići i sa sadnjom novih stabala, kod uginulih će se morati zamijeniti i zemlja, a vrlo brzo ide i popunjavanje drvoreda na mjestima gdje su ranije uklonjeni.

''U ponedjeljak kreće popunjavanje drvoreda i sadit će se na mjestima gdje stabla nestaju, imali smo puno gubitaka, puno nam je javorova uginulo u gradu i lovor višnji, nešto zbog starosti, suše i velike vrućine, a nešto od bakterijske bolesti. Također u ovoj godini planiramo saditi nešto četinara po dvorištima'', kazao je Spasojević

Kopirati
Drag cursor here to close