Obljetnica predanog rada

Udruga Dinarica - Obilježavanje desetljeća brige o okolišu

Deseta obljetnica predanog rada na zaštiti biološke raznolikosti i zalaganja za zaštitu prirode  
Gospodarstvo / Ekologija | 20. 12. 2023. u 13:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije desetak godina vizija ekološkog sklada i održivog suživota čovjeka i prirode zaživjela je utemeljenjem Udruge za zaštitu prirode Dinarica. Danas radosno slavimo izvanredno putovanje ove organizacije, koja je posljednjih deset godina provela posvećena očuvanju jedinstvenih i raznolikih ekosustava BiH, kao i regije.

Od svog osnivanja 20.12.2013. Udruga Dinarica je svjetionik nade i promjena, neumorno radeći na očuvanju prirodnih vrijednosti i ljepota koja definiraju naš krajolik. Kombinacijom napora za očuvanje, angažmana zajednice, demokratskih procesa i obrazovanja, organizacija je postala sinonim za pozitivne promjene, navod eu priopćenju.

Inicijative za zaštitu

U proteklih deset godina Udruga Dinarica provela je niz inicijativa usmjerenih na zaštitu biološke raznolikosti, promicanje održivih praksi te poticanje dublje povezanosti čovjeka i prirode. Od uspostavljanja zaštićenih područja do organiziranja obrazovnih programa za lokalne zajednice, udruga je odigrala ključnu ulogu u podizanju svijesti o krhkosti okoliša i hitnoj potrebi za zajedničkim djelovanjem.

Uspjeh Udruge Dinarica ne mjeri se samo u hektarima zaštićenog zemljišta već i u srcima i umovima ljudi koje je dotakla. Kroz suradnju s lokalnim zajednicama, vladinim tijelima i međunarodnim organizacijama, udruga je stvorila mrežu zagovornika i saveznika posvećenih zajedničkom cilju očuvanja ekološke cjelovitosti BiH, kao i regiona.

"Kao ravnatelj Parka prirode Hutovo blato, sa zadovoljstvom mogu izraziti našu srdačnu zahvalnost na desetljeću plodne suradnje s Udrugom Dinarica. Zajedno smo postigli značajne prekretnice u očuvanju i unapređenju ekološkog bogatstva našeg zajedničkog krajolika. Njegujući trajno naslijeđe upravljanja okolišem za dobrobit naših lokalnih zajednica mi u Parku prirode Hutovo blato radujemo se nastavku uspješne suradnje i jačanju ove neraskidive veze." – dodao je Nikola Zovko, ravnatelj Parka prirode Hutovo blato i dugogodišnji suradnik i prijatelj Udruge Dinarica.

Kontinuirani rast

Dok obilježavamo ovaj datum, razmislimo o postignućima iz prošlosti i obnovimo svoju predanost izazovima koji su pred nama. Putovanje Udruge Dinarica dokaz je snage kolektivnog djelovanja i dubokog utjecaja koji posvećeni pojedinci i organizacije mogu imati na okoliš.

Gledajući unaprijed, sljedeće desetljeće obećava kontinuirani rast i inovacije za Udrugu Dinarica. Gradeći na temeljima postavljenim u proteklih deset godina, organizacija je spremna uhvatiti se u koštac s novim prijetnjama okolišu, prilagoditi se promjenjivim krajolicima i nadahnuti novu generaciju čuvara prirode.

Proslavljajući 10. obljetnicu Udruge Dinarica za zaštitu prirode, odajemo počast ne samo postignućima iz prošlosti, već i trajnoj predanosti onih koji nastoje osigurati da prirodne ljepote BiH, kao i regiona ostanu izvor inspiracije za generacije koje dolaze.

 

Kopirati
Drag cursor here to close