Ogromna šteta

U nevremenu u Hrvatskoj stradalo više od milijun stabala

Najviše je štete na području Vukovarsko-srijemske županije. Ukupna šteta na šumama je 140 milijuna eura.
Gospodarstvo / Ekologija | 27. 07. 2023. u 10:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić istaknuo je da je oluja koja je prošli tjedan zahvatila cijeli prostor Hrvatske od Istre do Iloka prouzročila štetu koja se do današnjeg dana procjenjuje na milijun i pol kubika.

To je više od milijun stabala.

Najviše je štete na području Vukovarsko-srijemske županije. Ukupna šteta na šumama je 140 milijuna eura.

Dujić je dodao kako su se Hrvatske šume građanima i stožerima Civilne zaštite stavile na raspolaganje odmah nakon oluje. Čistile su se prometnice, a održan je i sastanak s ministarstvima.

Plan Hrvatskih šuma, koji je prihvaćen na početku godine, mora se hitno mijenjati kako bi se rasteretila određena područja gdje je zdrava šuma, a šume pogođene nevremenom moraju se sanirati.

''Moramo hitno djelovati da uskladimo planove za obnovu šuma'', istaknuo je.

Voditelj zagrebačke ispostave Hrvatskih šuma Damir Miškulin kazao je u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" kako je na području Zagreba stradalo oko 75 tisuća kubika, odnosno tridesetak tisuća stabala.

No to je još uvijek prva procjena, u idućim danima, nakon čišćenja prometnica, znat će se realniji podaci. Miškulin je dodao kako je oluja Teodor 2013. bila do sada najgora oluja na području Zagreba.

''Teodor je uništio pedesetak tisuća kubika na području Grada Zagreba. Znači, Medvednica i park-šuma Grada Zagreba, oluja Rea bila je nešto blaža - dvadesetak tisuća kubika, a ova od prošle srijede malo je bolja za nas, desetak tisuća kubika je stradalo. Medvednica je prošla puno bolje, međutim park-šume Grada Zagreba su na nivou Ree, to je oko šesto, sedamsto stabala na području Grada Zagreba, i to dosta krupnih stabala'', poručio je.

Miškulin je naglasio da se danas održava konferencija za novinare kako bi se javnost izvijestila o stanju na Medvednici. Situacija nije katastrofalna, ali Sljeme je najgore stradalo.

Preporuka građanima je da zasad ne idu na Sljeme i u druge šume i parkove jer ta područja i dalje nisu sigurna.

Kopirati
Drag cursor here to close