Fino toplo

Tvrde da je ovaj srpanj bio najtopliji mjesec u povijesti

Svjetski oceani su, također, postavili novi temperaturni rekord, izazivajući zabrinutost zbog negativnih efekata na klimu planete, morski život i priobalne zajednice.
Gospodarstvo / Ekologija | 08. 08. 2023. u 09:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpanj je bio najtopliji mjesec ikada zabilježen na Zemlji, potvrdila je danas klimatska opservatorija EU.

Obilježen toplotnim valovima i požarima diljem svijeta, prethodni mjesec bio je za 0,33 stupnja Celzijusa topliji od rekorda postavljenog u srpnju 2019. godine, kada je prosječna temperatura bila 16,63 stupnjeva Celzijusa, navodi se u izvještaju.

  / Rekordni srpanj

"Mjesec je bio za 0,72 stupnja topliji od prosjeka od 1991. do 2020. za srpanj", piše u dokumentu, prenosi AFP.

Globalno zagrijavanje od oko 1,2 stupnjeva Celzijusa od kraja 19. stoljeća, izazvano sagorijevanjem fosilnih goriva, učinilo je toplotne valove toplijim, dužim i češćim, a intenzivirani su i drugi vremenski ekstremi poput oluja i poplava.

"Toplotni valovi su se pojavili u više regija sjeverne hemisfere, uključujući južnu Europu. Temperatura znatno iznad prosječne se dešavala u nekoliko južnoameričkih zemalja i oko većeg dijela Antarktika", objavila je klimatska opservatorija EU Copernicus.

  / Rekordne temperature oceana

Svjetski oceani su, također, postavili novi temperaturni rekord, izazivajući zabrinutost zbog negativnih efekata na klimu planete, morski život i priobalne zajednice.

Temperatura površine oceana porasla je na 20,96 stupnjeva Celzijusa 30. srpnja, prema podacima klimatske opservatorije EU.

Prethodni rekord bio je 20,95 stupnjeva Celzijusa u ožujku 2016. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close