Virus bezobrazluka i smeća

FOTO | Uništava se virus na Trimuši: Pluća Mostara prodisala

Svi građani pozvani su da pomognu u očuvanju Trimuše
Gospodarstvo / Ekologija | 14. 01. 2021. u 10:19 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dugo godina pluća grada Mostara bila su napadnuta virusom ljudskog bezobrazluka i nebrige za okoliš. Ni Gradska uprava ni sami građani nisu brinuli o ovom dijelu grada, koji je zapostavljen počeo propadati.

Srećom, nekolicina hrabrih građana odlučila je zaliječiti Trimušu i izboriti se s posljedicama zlokobnog virusa koji godinama zanemaruje i taloži smeće.

Okupljeni pod imenom ''Zajedno za Trimušu'' svakodnevno uklanjaju smeće u proteklih pola godine.

''Jako smo aktivni u zadnjih pola godine a u suradnji s Bojanom Spasojevićem iz Gradske uprave obilježena su odrađena stabla koja su i suha i ugrožavaju posjetitelje. Krenula su uklanjanja stabala a utorkom radimo aktivnosti za građane'', rekao je za Bljesak.info Darko Karačić, predsjednik inicijative zajedno za Trimušu kojeg smo i jutros zatekli u radnoj akciji.

Foto: Bljesak.info / Pilanje stabala

Aktivnosti za sve zainteresirane građane su svaki utorak, poslijepodne od 4 sata, pa tko želi može doći pomoći i satak-dva provesti na svježem zraku.

''To se pokazalo dobrim, proteklih pola godine, svaki utorak je tu bilo desetak aktivnih građana, i danas imamo rezultat da je većina staza očišćena, da su staze vidljivije i sigurnije i za posjetitelje i za djecu.

Dendrolog i viši stručni savjetnik za javne površine u Gradskoj upravi Grada Mostara Bojan Spasojević kaže za Bljesak.info da je  stanje na Trimuši loše jer kulture kad su sađene izabrani su 'Alepski borovi', pa onda nije bilo adekvatnog održavanja 20ak godina, a svaka šuma traži da se održava.

''Svaka šuma traži održavanje, da se uklanjaju oboljela stabla, inficirane grane, polomljene… imate gnijezda borovih potkornjaka i kornjaša, trebao bi se sistematski pristupiti, jer je to krupan problem širenje invazivnih biljnih vrsta, kao što su rusovina, ona jednostavno osvaja dio šume i ne može se uništiti mehanički već mora biti kombinacija kemijskih i mehaničkih sredstava'', kazao nam je Spasojević.

Kaže da je dio šume u totalnoj degradaciji, jer su vjetrovi izlomili stabla, a kako su ostala u šumi to je jedan dobar izvor zaraze.

''Mi parcijalno koliko možemo siječemo s kapacitetima javnih poduzeća'', kazao je Spasojević.

Inače, igralište koje su prošlo proljeće obnovili ostalo je čitavo i bez lomova, kaže Karačić, ljuljačke i klupe su na mjestu, jedino je koš nastradao zbog vremenskih neprilika.

Foto: Bljesak.info / Igralište je ostalo čitavo, cijelu godinu

''Na koš se oborilo stablo i uništilo ga, ali evo volonteri će riješiti ovaj problem i vratiti koš u prvobitno stanje, mostarski vatrogasci nam također pomažu, te su stablo kad je palo uklonili jer mi to svojim snagama nismo mogli'', rekao je Karačić.

Posebno je istaknuo da su se prošli mjesec i JP Parkovi uključili i pomažu, te se nadaju da će ova godina donijeti veliki pomak u suradnji i aktivnostima.

Foto: Bljesak.info / Koš će se opet obnoviti

Smeća je vidno manje, jer su postavljeni kontejneri za razvrstavanje otpada, i u suradnji s parkovima kontejneri se odvoze, redovno se čisti a valjda će i posjetitelji početi kupiti svoje otpatke za sobom.

U petom mjesecu, kako kaže Karačić  navršava se 10 godina od inicijative, te se nadaju da će do petog mjeseca uraditi sve očistiti i pročistiti Trimušu i ukloniti sva stabla.

A tada žele organizirati druženje i okupljanje da svi građani vide što se uradilo, da ih zovnu da se priključe i da vide imamo li se čemu veseliti i radovati.

Inače, Grad Mostar za nabavu sportske opreme na Trimuši povećao je količinu novca. Od prvotnih 5 tisuća, Proračunom za 2020. godinu iznos je podignut na 15.000, ali sprave u prošloj godini nisu ugledale svjetlo dana.

Kopirati
Drag cursor here to close