Zanimljiv fenomen

Tisuću godina od nastanka Modrog jezera pojavili se novi izvori!

Jedan od njih, najveći promjera je više od tri metra i za sada dubine od 3-5 metara. Za sada, jer izgleda da je još u fazi svoga formiranja.
Gospodarstvo / Ekologija | 30. 08. 2021. u 08:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon tisućljeća od nastanka imotski prirodni fenomen Modro jezero i dalje "diše" stvarajući neke nove prirodne sadržaje.

Tako su se u petak i subotu, a nakon snižavanja nivoa vode u jezeru, s njegove istočne takozvane Bazaranske strane pojavila nova ulegnuća, budući izvori.

Jedan od njih, najveći promjera je više od tri metra i za sada dubine od 3-5 metara. Za sada, jer izgleda da je još u fazi svoga formiranja.

U njegovu okružju došlo je do ulegnuća muljevitog dna na nekoliko mjesta, tako da se može očekivati i formiranje još nekoliko novih izvora i uvora, piše Slobodna dalmacija.

Naime, slični izvori, koji su ujedno u fazi presušivanja jezera i svojevrsni uvori kroz kojih odlazi voda u nutrinu zemlje, nalaze se već stoljećima s njegove zapadne strane, a i oni svake godine mijenjaju svoj izgled.

Iako još nema stručnih ocjena ovoga prirodnog fenomena, dobri poznavatelji Modroga jezera smatraju da je cijeli proces započeo još između 3. i 4. prosinca prošle godine kada su, a nakon vrlo obilnih oborina, proradili po prvi put otkako se prati stanje u Modrom jezeru, i izvori s njegove južne strane.

Upravo tada, pretpostavlja se, došlo je i do naglog izbijanja vode i s njegove istočne Bazaranske strane jer je tada tu voda bila i zamućena, upravo na mjestu gdje su se sada pokazali novi izvori.

Sada, nakon pada vodostaja koji je trenutačno na koti od tri metra, vidljivo je novo formiranje njegova muljevitog dna.

Svakako,ovaj prirodni fenomen ostavit će traga u Modrom jezeru svojevrsnom "Dnevnom boravku" Imoćana, jer sada dno jezera, a posebno znamenita Bazaranska strana ima posve drugačiji izgled.

 

Kopirati
Drag cursor here to close