Eko HUB Mostar

Svjetski dan zaštite okoliša obilježen u Mostaru

Djeca su prisustovala praktičnoj edukaciji o tome kako zaštiti životnu sredinu, ali i imala priliku sama zasaditi drvo badema, dunje, oraha, kajsije.
Gospodarstvo / Ekologija | 05. 06. 2021. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dio ekipe projekta "Misli o prirodi!" sudjelovao je u subotu na događaju Dan otvorenih vrata kojim je Eko HUB Mostar obilježio Svjetski dan zaštite okoliša.

Više od dvadesetoro djece danas je imalo priliku na Permakulturnom imanju Udruženja građana "Nešto Više", koordinatora mostarskog Eko HUB-a, učiti o tome kako čuvati okoliš, priopćili su predstavnici projekta Misli o prirodi.

Razne sadnice voća i povrća, vodena pumpa, solarni pogon i zeleni krov samo su neki od primjera samoodrživosti imanja i zaštite okoliša s kojima su se djeca iz više mostarskih osnovnih škola okupljenih oko organizacije "Čarobne ruke" te mostarskog UWC koledža mogli upoznati.

"Danas smo željeli na praktičan način ukazati novim generacijama na važnost životne sredine", poručio je Maid Maksumić, koordinator Eko HUB Mostar.

Foto: PR / Svjetski dan zaštite okoliša obilježen u Mostaru

Djeca su prisustovala praktičnoj edukaciji o tome kako zaštiti životnu sredinu, ali i imala priliku sama zasaditi drvo badema, dunje, oraha, kajsije.

Posebno su djeca bila zadivljena zelenim krovom - umjesto cigli objekt u kojem su smještene prostorije UG "Nešto Više" natkriven je živim krovom sa sadnicama sukulenta koje predstavljaju posebnu vrstu hidroizolacije.

Na njemu se skuplja i kišnica koja se zatim preljeva u posebno posude i koristi za sadnju biljaka.

Učila su djeca i o solarnim panelima i korišenju solarne energije, biorazgradivim alternativama za standardne higijenske potrepštine, sredstva za čišćenje, kozmetiku i slično.

Ono što su djeca obećala jeste da će u budućnosti i više nego ranije paziti na okoliš i dati svoj doprinos njegovoj zaštiti.

Dan otvorenih vrata Eko HUB-a Mostar samo je jedan u nizu događaja kojima je u okviru projekta "Misli o prirodi!" obilježen Svjetski dan zaštite okoliša.

Tako su Eko HUB Banja Luka i Eko HUB Mrkonjić Grad, zajedno sa svojim partnerima iz Koalicije za Sanu, iskoristili Svjetski dan zaštite okoliša da još jednom skrenu pažnju za potrebitost zaštite područja Vrela Sane, Eko HUB Laktaši je organizirao EKO MEET-UP na kojoj je promoviran značaj obnove i rehabilitacije područja Starača kod Laktaša, Eko HUB Zenica organizirao je ulični Eko kviz, a ekipa iz Eko HUBa Široki Brijeg je zajedno s učenicima i učenicama OŠ Kočerin Svjetski dan zaštite okoliša posvetila čišćenju školskog dvorišta.

Sam Centar za promociju civilnog društva, u okviru projekta "Misli o prirodi!", danas je otvorio Konkurs za novinarsku nagradu "Eko novinar/ka" za profesionalno, odgovorno i utjecajno izvještavanje o zaštiti okoliša.

Kopirati
Drag cursor here to close