Gorući problem

Švicarski ledenjaci se prepolovili od 1930-ih

Studija o 1.400 švicarskih ledenjaka otkrila je da oni gube volumen i čini se da se proces ubrzao u posljednjih nekoliko godina.
Gospodarstvo / Ekologija | 23. 08. 2022. u 07:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova studija pokazala je da su švicarski ledenjaci izgubili polovicu volumena od 1931. godine. 

Studija je također zabilježila da proces ne pokazuje znake usporavanja, a istraživači kažu da se povlačenje ledenjaka "ubrzava", piše Deutsche Welle.

Studija o 1.400 švicarskih ledenjaka otkrila je da oni gube volumen i čini se da se proces ubrzao u posljednjih nekoliko godina.

Univerzitet ETH u Zurichu i Švicarski savezni institut za istraživanje šuma, snijega i krajolika u ponedjeljak su objavili svoja otkrića temeljena na topografskim promjenama ledenjaka od 1931. godine.

Istraživači su otkrili da se volumen leda upola smanjio u proteklih 85 godina do 2016., a od tada su se ledenjaci povukli za dodatnih 12 posto.

''Povlačenje ledenjaka se ubrzava. Pomno promatranje ovog fenomena i njegovih povijesnih dimenzija je važno jer nam omogućuje odgovore kako ledenjaci reagiraju na promjenu klime'', rekao je koautor studije Daniel Farinotti.

Njihova studija, objavljena u znanstvenom časopisu The Cryosphere, koristila je materijal iz arhive slika TerrA, koja pokriva oko 86 posto područja sa glečerima u Švicarskoj, analizirajući oko 21.700 fotografija snimljenih između 1916. i 1947. godine.

Nisu svi ledenjaci gubili led istom brzinom, rekli su istraživači. Nadmorska visina, količine krhotina na ledenjacima i spljoštenost njegovog najnižeg dijela i najosjetljivijeg na topljenje, utječu na brzine povlačenja.

Istraživači su također otkrili da su dva razdoblja, 1920-e i 1980-e, doživjela sporadičan rast mase ledenjaka, ali to je bilo beznačajno u odnosu na trend topljenja.

Kopirati
Drag cursor here to close