#EUCO

Stroži klimatski ciljevi - Nulte emisije do 2050.

Članice EU postigle su dogovor o novim klimatskim ciljevima
Gospodarstvo / Ekologija | 11. 12. 2020. u 10:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članice EU postigle su dogovor o novim klimatskim ciljevima poslije noćašnje diskusije na samitu u Bruxellesu.

Lideri 27 članica Unije dogovorili su se da emisije ugljen dioksida budu umanjene za najmanje 55 posto do 2030. godine u odnosu na razinu iz 1990. godine, dok je dosadašnji cilj bio smanjenje za 40 posto.

Novi cilj je da EU postigne nulte emisije do 2050. godine, što je krajnji rok do kada, prema tvrdnjama naučnika, svijet to mora da postigne da bi izbjegao najteže posljedice klimatskih promjena.

"Europa je lider u borbi protiv klimatskih promjena. Odlučili smo da umanjimo svoje emisije plinova staklenika za najmanje 55 posto do 2030", napisao je na "Twitteru predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, koji je vodio razgovore.

EU će predstaviti svoje ciljeve na sutrašnjem virtualnom samitu svjetskih lidera pod okriljem UN.

Poljska je do ranih jutarnjih sati ostala sama u zalaganju za garancije da obećani fondovi za tržište ugljeničnih obveznica za siromašnije članice Unije neće biti umanjeni.

Očekuje se da će Europska komisija sada sastaviti konkretne prijedloge za realizaciju ovih ciljeva, što će Europu ubrzano usmjeriti na električne automobile i aktiviranje investicija od 350 milijardi eura godišnje u zeleni sektor tijekom ovog desetljeća.

Kopirati
Drag cursor here to close