Međunarodni dan biodiverziteta

Što prije zaštititi Gornju Neretvu i Livanjsko polje

"Gornja Neretva u Republici Srpskoj i Livanjsko polje u Federaciji Bosne i Hercegovine dva su područja za koja se nadamo da će uskoro biti zaštićena".
Gospodarstvo / Ekologija | 22. 05. 2023. u 15:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom Međunarodnog dana biodiverziteta koji se obilježava u ponedjeljak, Centar za životnu sredinu upozorava na povećanje broja zaštićenih područja u Bosni i Hercegovini.

"Gornja Neretva u Republici Srpskoj i Livanjsko polje u Federaciji Bosne i Hercegovine dva su područja za koja se nadamo da će uskoro biti zaštićena, čime bi se njihov izuzetno bogat biodiverzitet u budućnosti očuvao kroz svrsishodan sistem upravljanja. Ne želimo samo nova zaštićena područja na papiru, dok paralelno ne postoji isplaniran sistem upravljanja, a lokalna zajednica ne razumije i ne podržava zaštitu. Želimo da lokalno stanovništvo bude glavni nosilac zaštite, da ju najbolje razumiju i da od nje sutra imaju najveću korist", istaknula je Nataša Crnković, koordinatorica programa Biodiverzitet i zaštićena područja u Centru za životnu sredinu.

Foto: Marin Mamuza / Livanjsko polje

Šire područje Livanjskog polja obiluje nevjerojatnim prirodnim fenomenima, od pećina, ponora, velike populacije divljih konja, rijeka i samog polja. S druge strane, na području Gornje Neretve prošle godine je održan Tjedan znanosti, tijekom koje su znanstvenici iz cijele Europe istraživali biodiverzitet i došli do važnih podataka. Otkriveno je čak osam novih vrsta za znanost, od kojih je nedavno prva i zvanično potvrđena i u čast Neretve nosi ime Baeoura neretvaensis. Istraživanja se nastavljaju ove godine, a znanstvenici se okupljaju u periodu od 30. svibnja do 7. lipnja.

Ono što ulijeva nadu da će ova područja biti zaštićena je podrška i od strane institucija.

Kopirati
Drag cursor here to close