Bez presedana

Što se događa u Europi: Rekordne temperature, suše i tople zime

Ovaj broj dana bez kišnih padavina "nikada nije viđen" zimi otkako se vode zapisi iz 1959. godine, objavio je Meteo France u utorak.
Gospodarstvo / Ekologija | 21. 02. 2023. u 14:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska je izjednačila svoj rekordni sušni period od 31 dan bez značajnih padavina, priopćila je u utorak meteorološka služba te zemlje, usred zabrinutosti oko rezervi vode u dijelovima Europe koji su prošle godine pogođeni teškim sušama.

Sa padavinama u cijeloj zemlji manje od jednog milimetra dnevno od 21. siječnja, meteorološka služba Meteo France priopćila je da je izostanak padavina jednak rekordu postavljenom u proljeće 2020.

Zima je obično ključni period za obnavljanje nivoa podzemnih voda padavinama, javlja France24.

Ovaj broj dana bez kišnih padavina "nikada nije viđen" zimi otkako se vode zapisi iz 1959. godine, objavio je Meteo France u utorak.

Prošli mjesec je bio treći najtopliji siječanj u Europi, s temperaturama na Novu godinu u nekim dijelovima kontinenta, prema podacima Kopernikus klimatskog monitora (C3S) Europske unije.

Europa je 2022. izdržala drugu najtopliju godinu ikada, a Francuska, Britanija, Španjolska i Italija postavile su nove prosječne temperaturne rekorde.

Vrućinu je pogoršala teška suša, bez presedana u posljednjih nekoliko stoljeća, širom regije.

Usjevi su uvenuli u europskim žitnicama, a povijesna suša izazvala je rekordan intenzitet šumskih požara i izvršila ozbiljan pritisak na elektroenergetsku mrežu i rezerve vode.

Kopirati
Drag cursor here to close