Mijatovi dvori

Spelelozi u jami pronašli dijelove od automobila i ručne granate

Kako su istaknuli iz Speleološkog društva, na Midenoj planini istraživali su jamu Dizdarušu, koja se nalazi iznad naselja Mrkodola i Bukovice, uz put za Vjetroelektranu Mesihovina.
Gospodarstvo / Ekologija | 21. 11. 2021. u 16:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Speleološkog društva "Mijatovi dvori" iz Tomislavgrada tijekom vikenda istražili su nekoliko jama na planinsko brdskim dijelovima oko Tomislavgrada te u jednoj od njih pronašli dijelove automobila i više vrsta ručnih granata.  

Kako su istaknuli iz Speleološkog društva, na Midenoj planini istraživali su jamu Dizdarušu, koja se nalazi iznad naselja Mrkodola i Bukovice, uz put za Vjetroelektranu Mesihovina.

Riječ je o jami dubokoj 37 metara i jednostavne morfološke građe, s jednom manjom policom na 30-om metru dubine.

Po riječima člana Speleoploškoga društva Josipa Markovića, dno te jame, ali i dijelovi vertikale su puni dijelova od automobila.

"Pretpostavka je da je automobil ispilan te ubačen u speleološki objekt, jer je općepoznato da mrak u jami 'guta otpad' i on zauvijek nestane. Uz auto otpad, jama na svom dnu ima nekoliko vrsta ručnih granata, te drugih minsko – eksplozivnih sredstava", kazao je Marković.

On napominje da je u jami pronađeno i par špiljskih životinja. 

S istraživanjem, u  kojem su sudjelovali Domagoj Madunić, Ivana Dukić i Ivan Bakula, nastavilo se na platou Grabovičke visoravni, odnosno u jami Splitača.

"Istraživala se jama Splitača koja ima i svoju povijesnu priču, prelijepo je osigana s velikim bogatstvom stalaktita, stalagmita, saljeva i zavjesa. Dužina špiljskih kanala je oko 60 metara, a dubina 9 metara", naglasio je Marković. 

On je dodao da se ekipa pod vodstvom njihovog člana Marina Vidovića prvi put spuštala u jame te su u jednom danu posjetili njih tri: Dobraljevac, Splitaču i Dizdarušu.

Kopirati
Drag cursor here to close