'Šume Hercegovačko-neretvanske

Sanacija požarišta na području Općine Čitluk

Na terenu je uočeno jako loše stanje kulture crnog bora/crnog bora i čempresa.
Gospodarstvo / Ekologija | 18. 03. 2022. u 16:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djelatnici Javnog poduzeća ŠGD ''Šume Hercegovačko-neretvanske'' d.o.o. Mostar trenutno vrše sanaciju požarišta na više lokaliteta u Općini Čitluk (Čerinski gaj, Blatnica, Dobro selo). Požari su se dogodili 2018., 2019., 2020. i 2021. godine, te ostavili traga na prirodnom bogatstvu tih krajeva.

Na terenu je uočeno jako loše stanje kulture crnog bora/crnog bora i čempresa, zbog povećane populacije potkornjaka (Scolytidae) i borovog četnjaka (Thaumetopoea pytiocampa), koji čine enormne štete na kulturama. Uzgojna mjera koja će se primjenjivati je sanitarna sječa suhih, oštećenih i bolesnih stabala.

  / Sanacija požarišta na više lokaliteta u Općini Čitluk

Potkornjaci su specifični sekundarni štetnici jer je svako fiziološki oštećeno stablo meta njihovog napada; u ovom slučaju požari su bili glavni pokretač kalamiteta ovog štetnika, gdje on prelazi u primarnog štetnika i napada zdrava stabla.

  / Sanacija požarišta na više lokaliteta u Općini Čitluk

Sanitarnom sječom uraditi će se mnogo na spašavanju preostalih živih stabala i podmlatka od kalamiteta potkornjaka, kao i smanjiti populaciju borovog četnjaka, koji je uočen u velikom broju na navedenom lokalitetu.

  / Sanacija požarišta na više lokaliteta u Općini Čitluk

Cilj je održati brojnost potkornjaka (Scolytidae) i borovog četnjaka (Thaumetopoea pytiocampa) na tolerantnom nivou. Generalno loša slika zdravstvenog stanja na navedenim lokalitetima sanirati će se uglavnom sječama nezdravih, zaraženih i suhih stabala, te uspostavljanjem i održavanjem šumskog reda. 

  / Sanacija požarišta na više lokaliteta u Općini Čitluk

 

Ovim putem upućuje se apel svim građanima Hercegovačko-neretvanske županije: Dolaskom proljeća i lijepog vremena očekuje se povećan broj izletnika na planinama i izletištima na području Hercegovačko-neretvanske županije.

Iz Uprave J.P. ŠGD ''Šume Hercegovačko-neretvanske'' d.o.o. Mostar upozoravaju da je nekontroliranim paljenjem korovskog otpada mogućnost nastanka šumskog požara povećana, te apeliraju na vlasnike privatnih parcela koje graniče sa šumom da svojim aktivnostima ne dovedu do požara, u cilju zaštite šuma kao izuzetno vrijednih ekosustava.

Naglašavaju da je pravovremena reakcija u inicijalnoj fazi požara veoma važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara. Štete koje nastaju kao posljedica šumskih požara su nemjerljive. Osim materijalne štete izražene u uništenoj drvnoj masi, mnogo veće štete nastaju privremenim ili trajnim narušavanjem šumskih ekosustava. U 95% slučajeva glavni uzročnik nastanka šumskih požara je čovjek, ističu iz Uprave J.P. ŠGD ''Šume Hercegovačko-neretvanske'' d.o.o. Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close