Drastična oseka

Ružni prizori hrvatskog primorja: "Ovo je ekstremno"

Nije samo La Serenissima ta iz koje stižu ovi neobični prizori: drastična oseka prisutna je, naime, i u Hrvatskoj, od Fažane do Pelješca.
Gospodarstvo / Ekologija | 22. 02. 2023. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nasukane gondole i presahli kanali, a okolo razočarani turisti - slike su to koje ovih dana stižu iz Venecije i plijene pozornost diljem svijeta.

No nije samo La Serenissima ta iz koje stižu ovi neobični prizori: drastična oseka prisutna je, naime, i u Hrvatskoj, od Fažane do Pelješca.

"Prvo, ova oseka je ekstremna, ali je razina mora još uvijek oko 20 centimetara viša od najekstremnijih oseka koje su se događale u posljednjih pedesetak godina. Ona je na neki način neuobičajena jer je nismo imali toliko izraženu posljednjih godina", rekao je za Jutarnji.hr oceanograf dr. Ivica Vilibić s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.

"Ima više razloga zašto je more niže od uobičajenog - jedan od njih je steričko sažimanje mora, jer hladnije more (a sad je najhladnije u godini) je gušće, pa je stoga razina mora u Jadranu općenito najniža krajem veljače i u ožujku. Drugo, tlak zraka je relativno visok, ali nije izražen pa u slučaju da je tlak viši za 20 hPa, što može biti u ekstremnim situacijama (trenutno je oko 1020 hPa), onda bi oseka i bila na razini onih najekstremnijih u posljednjih 50 godina", pojašnjava Vilibić.

Navodi još neke razloge ekstremne oseke.

Foto: Tom Dubravec/Cropix / Oseka

"Dalje, porast saliniteta u sjevernom Jadranu - što je posljedica suše i malog dotoka rijeka, no i ulaska mnogo slanije vode u Jadran u posljednjih nekoliko godina - sigurno značajno doprinosi jakim osekama. Naročito je to izraženo u obalnom području i lagunama kao što je Venecijanska laguna, stoga što je slanija voda gušća, razina mora u tom slučaju opada.

Znači, izražene oseke ovih dana događaju se zbog svih ovih faktora koji djeluju u istom smjeru. Zanimljivo je primijetiti da je prije samo nekoliko mjeseci, točnije u studenom prošle godine, situacija u sjevernom Jadranu bila potpuno suprotna, kad je ispred Venecije zabilježena najviša ikad izmjerena razina mora. No ne u Veneciji, jer je laguna bila zatvorena sustavom Mojsije", zaključio je Ivica Vilibić.

Kopirati
Drag cursor here to close