Toplotni val

Rekordne vrućine u Indiji i Pakistanu

Temperature su u travnju dostigle rekordne vrijednosti.
Gospodarstvo / Ekologija | 30. 04. 2022. u 14:54 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Indiji i Pakistanu, gdje živi jedna petina svjetske populacije, ovih dana su zabilježene ekstremno visoke temperature zraka.

Uslijed toplotnog vala, temperatura bi se mogla kretati i do 50 stupnjeva Celzijusa.

Ova situacija predstavlja rizike u mnogim oblastima, posebno zdravstvu.

Prema podacima Svjetske meteorološke organizacije, u Indiji je ožujak bio najtopliji ikad zabilježen sa prosječnom temperaturom od 33,1 stupnjeva. Temperature u ožujku bile su za 1,86 stupnjeva više od višegodišnjeg prosjeka.

Video: India issues heat wave warning as temperatures hit 45 C

U većem dijelu Indije najviša temperatura 28. travnja bila je između 43 i 46 stupnjeva, a porast temperature se očekuje do 2. svibnja.

Pakistan je imao najtopliji ožujak u posljednjih 60 godina. Pakistanski odjel za meteorologiju predviđa da će dnevne temperature biti pet do osam stupnjeva više od ranije zabilježenih sezonskih.

Prema podacima AccuWeathera, temperatura zraka u New Delhiju je posljednjeg dana marta iznosila 40 stupnjeva. Proteklog tjedna se kretala i do 44 stupnja.

Temperature su u travnju dostigle rekordne vrijednosti.

Postoji rizik da temperatura poraste do 46 stupnjeva u sjevernim dijelovima Indije, u kojoj živi oko 1,4 milijarde ljudi, i 43 stupnja u Orisi na istoku zemlje.

Pakistan s populacijom od 240 milijuna, također je pod utjecajem velikih vrućina. Očekuje se da će temperatura u gradu Navabshah, koja je prošlog tjedna porasla na 48 stupnjeva, danas dostići 49.

Predviđa se da će temperatura u gradu Jacobabadu kasnije danas iznositi i do 50 stupnjeva Celzijusa, a u glavnom gradu Islamabadu 40.

Video: Up to 50 °C: India hit by record-shattering temperatures since spring | DW News

Kvaliteta zraka je "veoma nezdrava" zbog ekstremnog toplotnog vala. Ekstremne vrućine izazivaju požare velikih razmjera, kao i razne zdravstvene probleme.

Dr. Mariam Zachariah i dr. Friederike Otto sa Imperial Collegea u Londonu naveli su u analizi da se učestalost ekstremno vrućeg vremena u Indiji povećala zbog globalnog zagrijavanja uzrokovanog ljudskim aktivnostima.

"Nedavne visoke temperature u Indiji su se javile vjerojatno zbog klimatskih promjena", kazala je Zachariah.

Dr. Dileep Mavalankar, direktor Indijskog instituta za javno zdravlje Gandhinagar, je naveo da je prema vremenskoj prognozi indijskog meteorološkog odjela, grad Ahmedabad na nivou "narančaste uzbune".

Kopirati
Drag cursor here to close