Sanacija u tijeku

Reagirali smo na vrijeme: Spriječena velika katastrofa na Neretvi

U protekla dva dana su ekipe firme Delta petrol na terenu i izvadili su oko 40 tona zauljene vode.
Gospodarstvo / Ekologija | 24. 05. 2021. u 09:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Reagirali smo na vrijeme, u suprotnom bi ovo bila mnogo veća katastrofa'', govori za Bljesak.info Bakir Spahić ispred firme Delta Petrol koja je od petka na terenu u mjesto Podorašac kod Konjica na rijeci Neretvi gdje je došlo do izlijevanja oko 30 tisuća litara nafte.

Kako govori, u protekla dva dana su njihove ekipe na terenu i izvadili su oko 40 tona zauljene vode.

Sreća u nesreći

''Sva je sreća da smo tu plutajuću fleku koja je išla od Konjica uhvatili na dijelu gdje je još stotinjak metara široko korito, pa preko toga ne ide. Barijera zadržava sve masnoće, odnosno one ne mogu proći dalje'', objašnjava Spahić.

Foto: Delta petrol / Akcija čišćenja Neretva

Sad su ostale mrlje na površini koje, ekipa ove firme sprecijalizirane za ekološke incidente, kupe posebnim krpama koje se bacaju na zauljeni dio.

''Trenutno smo u tom procesu, te krpe kupe ulje, ne vodu. Barijera je stalno postavljena preko jezera da ne može ići dalje, obzirom da stalno pristižu nove mrlje, naravno u manjim količinama, ali stalno pristižu i zaustavljaju se u toj barijeri, kako se ne bi razlilo po jezeru'', govori.

Po njihovoj slobodnoj procjeni do sada su uhvatili oko 7 do 8 tona nafte, pomiješane s vodom, koju voze na reciklažu, odvajaju te nafta ide na spaljivanje u postrojenju za reciklažu zauljenih voda.

Akcija će sigurno potrajati nekoliko dana, a preporuke su sačekati prvu kišu.

Čekanje na kišu

''Ekipa je i danas na terenu, oni kupe sve kako stiže a sigurno će akcija potrajati još nekoliko dana. U slučaju kiše doći će do ispiranja korita i onda će pristići veća količina, veće fleke. Najbolje je sačekati jednu kišu, i tako ćemo spriječiti nove fleke koje bi se mogle pojaviti'', objašnjava Spahić za Bljesak.

Foto: Delta petrol / Akcija čišćenja Neretva

Podsjećamo, u petak u popodnevnim satima došlo je do prevrtanja cisterne u mjestu Podorašac kod Konjica. Izlilo se oko 30 tisuća litara nafte u obližnji Balića potok, te potom u Trešanicu, pa Neretvu, te na koncu u Jablaničko jezero. 


Agencija za vodno područje slivova Jadranskog mora je angažirala specijaziranu firmu za ekološke incidente Delta Petrol koja je odmah došla na lice mjesta te je na rijeci Neretvi postavila plutajuću barijeru da zaustavi fleku od nafte koja se širila, a zatim je nastavljeno vađenje naftne mrlje iz korita rijeke. 


 

Kopirati
Drag cursor here to close