Coca-Cola

Projekt Od izvora do mora u Bosni i Hercegovini počinje akcijom prikupljanja ambalažnog otpada u Višegradu

Svijet bez otpada direktno pridonosi smanjenju utjecaja na okoliš i daje rješenja za izazove povezane s ambalažom.
Gospodarstvo / Ekologija | 03. 09. 2021. u 08:57 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Coca-Cola u Bosni i Hercegovini pokreće novi projekt Od izvora do mora koji kroz sedam akcija čišćenja ima za cilj da potiče i promovira edukaciju i jačanje svijesti građana o značaju odgovornog odlaganja ambalažnog otpada. Kao društveno odgovorna kompanija i lider u primjeni postulata održivog poslovanja Coca-Cola ima jasno postavljene ciljeve koji se odnose na smanjenje utjecaja na okoliš. Jedno od strateških opredjeljenja kompanije i globalni program je Svijet bez otpada, u sklopu koje je i projekt Od izvora do mora koji u se Bosni i Hercegovini ove godine realizira prvi put. Sveobuhvatni višegodišnji program Svijet bez otpada direktno pridonosi smanjenju utjecaja na okoliš i daje rješenja za izazove povezane s ambalažom.

Projekt počinje akcijom prikupljanja ambalažnog otpada – uz obale rijeke Drine ali i na kopnenom dijelu, te događajem koji će neposredno prije akcije prikupljanja otpada biti upriličen: 7. rujna (utorak), u 11 sati na mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu

Projekt Od izvora do mora u Bosni i Hercegovini se realizira u suradnji sa lokalnim NVO – Eko centar iz Višegrada i UG Ruke iz Sarajeva. Planirana je realizacija ukupno sedam akcija prikupljanja otpada širom BiH i to u: Višegradu, Rudom, Foči, Sarajevu, Tuzli, Bihaću i Tomislavgradu.

Projekt je prvi put pokrenut u Hrvatskoj 2018. godine, a od ove godine realizira se i u Bosni i Hercegovini. Aktivnosti projekta su fokusirane na akcije čišćenja, naročito područja uz vode — rijeke i jezera od ambalažnoga otpada, ali ne zanemarujući kopneni dio, kako bi potakle građane na primjereno odlaganje otpada i čuvanje vodnog bogatstva.

Projekt su do sad partnerski podržali: Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog Kantona, Javna ustanova Vode Srpske, Agencija za vodno područje Jadranskog mora, Opština Višegrad, Grad Bihać, Grad Tuzla i Općina Tomislavgrad. Partneri projekta su i kompanije Ekopak i Euro Beta, koje će biti zadužene za odvoz prikupljenog otpada.

Pored partnerskih nevladinih organizacija i kompanija za odvojeno prikupljanje i recikliranje otpada, partneri projekta su kompanije Konzum BiH i Mercator BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close