WWF

Požar u Hutovom blatu: Podsjetnik na važnost ulaganja u obnovu prirode

Područje parka prirode trpi velike negativne utjecaje zbog rada hidroelektrana u slivu rijeke Trebišnjice, koje su promijenile prirodni dotok vode na ovo močvarno područje, zbog čega se ono isušuje i postupno nestaje.
Gospodarstvo / Ekologija | 08. 02. 2022. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF i druge okolišne organizacije već godinama upozoravaju na alarmantno stanje Hutova blata, koje je u posljednjih 60 godina izgubilo preko 50% voda zbog izmijenjenog vodnog režima.

Nažalost, zbog degradacije i isušivanja močvarnog staništa, prošlog smo vikenda svjedočili snimkama požara u srcu samoga Parka prirode Hutovo blato.

Negativni utjecaji

Hutovo blato slatkovodni je biser Bosne i Hercegovine, međunarodno prepoznat kao vlažno stanište od iznimnog značaja prema Ramsarskoj konvenciji, posebno za ptice selice i endemske vrste riba. Nažalost, područje parka prirode trpi velike negativne utjecaje zbog rada hidroelektrana u slivu rijeke Trebišnjice, koje su promijenile prirodni dotok vode na ovo močvarno područje, zbog čega se ono isušuje i postupno nestaje.

''O stanju Hutova blata upozoravamo iz godine u godinu. Ovo nije prvi put da izbija požar u parku prirode jer su neka staništa do te mjere uništena da su potpuno presušila i zarasla, što pogoduje širenju požara. Svaki požar predstavlja nemjerljiv gubitak za sam park, ali i za Bosnu i Hercegovinu koja mora prepoznati važnost tog jedinstvenog mjesta, kao i njegov doprinos ne samo biološkoj raznolikosti naše zemlje, nego i umanjivanju posljedica klimatske krize'', istaknuo je Zoran Mateljak iz WWF Adrije.

Još 2014. godine, WWF je predstavio Akcijski plan revitalizacije staništa Hutova blata koji je jasno oslikao tadašnje probleme u Parku prirode, ali i ponudio rješenja za poboljšanje njegova statusa. Bio je to i poziv Elektroprivredi HZHB i Elektroprivredi RS da prilagode svoje poslovanje i daju aktivan doprinos revitalizaciji i očuvanju preostale površine tog vrijednog močvarnog staništa. Riječ je o doprinosu koji bosanskohercegovačka javnost još uvijek čeka.

Revitalizacija

''Iako smo prije osam godina očekivali kako će elektroprivrede imati razumijevanja i prepoznati važnost Akcijskog plana, nismo više mogli čekati. Situacija je zahtjevala da krenemo u projekte revitalizacije, pa će tako u travnju ove godine početi radovi na revitalizaciji dijela Parka prirode kojima bi se uklonila prekomjerna vegetacija i poboljšalo kruženje vode. Osim projekta koji je financiran sredstvima Fondacije MAVA, u implementaciji je i EU Horizon 2020 projekt MERLIN, kojim bi se do 2024. godine povećala površina revitaliziranog dijela Hutova blata. Osim što će se revitalizacijom pokrenuti dugotrajne pozitivne promjene po cijeli ekosustav, ljude i djelatnosti koje ovise o samom Parku prirode, smanjit će se i mogućnost izbijanja novih požara'', poručio je Mateljak.

Požar na Hutovu blatu ugašen je zahvaljujući brzoj i stručnoj intervenciji vatrogasnih postrojbi, no odgovorni za trenutno stanje i dalje šute. Stoga je bitno podsjetiti na važnost zaštite i obnove vlažnih staništa poput Hutova blata, a posebno kada znamo da imaju ogroman potencijal doprinijeti borbi protiv klimatske krize i smanjenju razine ugljičnog dioksida u atmosferi, priopćeno je Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF.

Ulaganjem u revitalizaciju Parka prirode Hutovo blato osiguravamo da buduće generacije mogu uživati u jednom od nevjerojatnih prirodnih bogatstava Bosne i Hercegovine, ali stvaramo i nove prilike za razvoj lokalnog stanovništva. Budućnost naše zemlje mora se temeljiti na ulaganjima u zaštitu i obnovu prirodnih resursa, te održivim poslovnim praksama i transformaciji svih sektora koji te resurse iskorištavaju.

Kopirati
Drag cursor here to close