Ekološka katastrofa

Pomor ribe u Odri zbog žive?

Poljski premijer Mateusz Morawiecki izjavio je kako se očito radi o ispuštanju kemijskog otpada.
Gospodarstvo / Ekologija | 12. 08. 2022. u 18:49 dpa

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Što je uzrok pomora ribe u rijeci Odri duž njemačko-poljske granice? Poljski premijer Mateusz Morawiecki izjavio je kako se očito radi o ispuštanju kemijskog otpada. Njemačka ministrica okoliša Steffi Lemke upozorila je kako je na pomolu ekološka katastrofa.

"Vjerojatno je da je ogromna količina kemijskog otpada bačena u rijeku, s punom sviješću o rizicima i posljedicama", rekao je Moravjecki u video poruci na Facebooku u petak. Sada je, kazao je, najvažnije pronaći krivca, a šteta može da traje godinama.

Lemke je naglasila kako je važno da se razlozi u potpunosti utvrde.

Pomor ribe u Odri već danima zabrinjavaju ljude koji žive na rijeci u Poljskoj i Njemačkoj. Otkrivene su tisuće mrtvih riba. Prema podacima poljske vodoprivrede, pronađeno je 10 tona uginule ribe.

Povećane koncentracije žive otkrivene su u uzorcima vode u Njemačkoj, izjavio je ministar okoliša pokrajine Brandenburg Axel Vogel. Međutim, nije jasno je li živa uzrokovala pomor.

I jedan dužnosnik lokalne vlade u Brandenburgu spomenuo je živu. "Prvi rezultati su od sinoć. Oni još nisu službeni, ali stvarno ukazuju na ozbiljno zagađenje živom", rekao je Gregor Beyer za javnu televiziju RBB u petak.

"Prilično je uznemirujuće da otrovi, koji su očito došli iz Poljske, nisu prijavljeni putem sustava upozorenja. Zato smo mogli da reagiramo tek kada je uočen pomor", rekao je Bayer.

Poljska agencija za zaštitu okoliša priopćila je u četvrtak da je iznenadna smrt tisuća riba u rijeci vjerojatno posljedica industrijskog zagađenja.

Kopirati
Drag cursor here to close