'Zeleni vir'

Podzemne vode i nadošla Bioštica poplavile izletište u Olovu

Zbog naglog pritoka voda s Romanijskog sliva, od jutros imamo porast rijeke Bioštice u Olovu te je poplavljeno izletište "Zeleni vir
Gospodarstvo / Ekologija | 06. 11. 2021. u 10:32

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Olovo

''Zbog naglog pritoka voda s Romanijskog sliva, od jutros imamo porast rijeke Bioštice u Olovu te je poplavljeno izletište "Zeleni vir", potvrdio je Feni direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić.

''Vatrogasci i pripadnici civilne zaštite dežurali su cijelu noć te su napravili i odbrambeni nasip kako bi umanjili prodor vode iz korita rijeke Bioštice. Međutim, nadošle su podzemne vode i poplavile to olovsko izletište'', ističe Aličić.

Nivo rijeke Bosne opada u Visokom, Kaknju i Zenici, gdje se tokom noći bila izlila na nekoliko mjesta, ali, napominje Aličić, sada raste u Žepču, Zavidovićima i Maglaju.

''Vodostaj još uvijek nije kritičan. Bosna ima još mogućnosti da raste pa ne vjerujemo da će pričiniti neke značajnije štete'', kaže Aličić.

Zbog porasta rijeke Bioštice, koja se u Olovu spaja sa Stupčanicom te tvori rijeku Krivaju, za oko dva-tri sata, najavljuje Aličić, očekuje se da bi mogao početi zančajnije rasti i nivo rijeke Krivaja, koja je jedna od većih pritoka rijeke Bosnu u tom kantonu.

''Međutim, vjerujemo da će Krivaja moći prihvatiti nove količine vode koje će doteći iz pravca Olova te da neće toliko narasti do svog ušća u Bosnu'', dodaje Aličić.

Kopirati
Drag cursor here to close