Globalno zagrijavanje

Područja koja su se nekada smatrala sigurnim od velikih požara to više neće biti

Zapad Sjedinjenih Američkih Država, sjeverni Sibir, središnja Indija i istočna Australija već doživljavaju sve više požara, a vjerojatnoća katastrofalnih šumskih požara na globalnoj razini mogla bi porasti za više od 50 posto do kraja stoljeća.
Gospodarstvo / Ekologija | 23. 02. 2022. u 10:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Globalno zagrijavanje i promjene u obrascima korištenja zemljišta u narednim bi desetljećima moglo dovesti do povećanja broja šumskih požara, što će uzrokovati nezdravo zagađenje zraka i druge probleme s kojima se vlade u svijetu nisu spremne suočiti, navodi se u izvještaju Ujedinjenih naroda (UN), prenosi Anadolu Agency (AA).

Zapad Sjedinjenih Američkih Država, sjeverni Sibir, središnja Indija i istočna Australija već doživljavaju sve više požara, a vjerojatnoća katastrofalnih šumskih požara na globalnoj razini mogla bi porasti za više od 50 posto do kraja stoljeća, navodi se u izvještaju UN-ovog Programa za okoliš, objavljenog u srijedu.

Područja koja su se nekada smatrala sigurnim od velikih požara to više neće biti, uključujući Arktik, na kojem će, kako se navodi, vrlo vjerojatno doći do značajnog povećanja požara.

U tropskim šumama u Indoneziji i južnoj Amazoniji u Južnoj Americi, također, vjerojatno će biti povećana učestalost šumskih požara.

“Nekontrolirani i razorni požari postaju očekivani dio sezonskih kalendara u mnogim dijelovima svijeta”, rekao je Andrew Sullivan, jedan od autora izvještaja.

Istraživači UN-a kažu da mnogi narodi i dalje troše previše vremena i sredstava na gašenje požara, ali ne rade dovoljno da ih spriječe.

Promjene u korištenju zemljišta mogu pogoršati požare, kao što je sječa šuma koja za sobom ostavlja drvenaste krhotine koje mogu lako izgorjeti. Također, u izvještaju se navodi da se šume namjerno pale kako bi se očistilo zemljište za poljoprivredu.

Istraživači UN-a su također pozvali na veću svijest o opasnostima od udisanja dima, koje može pogoditi desetke milijuna ljudi godišnje dok se oblaci velikih šumskih požara kreću tisućama kilometara preko međunarodnih granica.

Kopirati
Drag cursor here to close