'Jer nas se tiče'

Podignute prijave protiv direktora Deponije, Kordića i Marića

Prijavu smo izvršili zbog sumnje da su navedene osobe dozvoljavajući rad J.P. 'Deponija' d.o.o. Mostar, smještene na lokaciji Uborak, protivno propisima koji uređuju ovu oblast prekoračili granice svoje službene dužnosti...
Gospodarstvo / Ekologija | 21. 07. 2023. u 10:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktivisti građanske inicijative 'Jer nas se tiče' podigli su kaznene prijave protiv Direktora JP 'Deponija' d.o.o., Mirhada Grebovića, gradonačelnika Mostara Maria Kordića, predsjednika Gradskog vijeća Mostara Salema Marića i ostalih osoba odgovornih za stanje na deponiji ili za izazivanje požara prema osnovanim sumnjama tužiteljstva koje će to utvrditi prilikom istrage, navedeno je to na konferenciji za medije održanoj u petak 21. srpnja.

Prekoračenje dužnosti

''Prijavu smo izvršili zbog sumnje da su navedene osobe dozvoljavajući rad J.P. 'Deponija' d.o.o. Mostar, smještene na lokaciji Uborak, protivno propisima koji uređuju ovu oblast prekoračili granice svoje službene dužnosti, te ne obavljajući službene dužnosti zatvaranja nelegalne deponije djelovali u korist J.P. 'Deponija', sve na štetu građana grada Mostara i MZ Vrapčići i Bijelo Polje time povrijeđujući njihova prava'', rekao je Fuad Hujdur, član i aktivist Građanske inicijative 'Jer nas se tiče'.

Dodatni razlog za podizanje prijava, kako su naveli, je sumnja aktivista da su kršenjem propisa, propuštanjem nadzora i neobavljanjem svojih službenih dužnosti ugrozili čistoću zraka i tla na širem području i izravno uticali na pogoršanje uvjeta života ljudi, te da su na taj način dana 18. srpnja 2023. godine sudjelovali u izazivanju opće opasnosti izazvane požarom na deponiji.

Odlaganje na 'zatvorenoj' deponiji

''Iako je stara deponija već više od desetljeća zatvorena i trebala je biti adekvatno sanirana, i nije u vlasništvu JP Deponija, ovo poduzeće je ipak proteklih mjeseci na tom dijelu odlagalo veću količinu plastike i najlona. Upravo je na tom dijelu dana 18. srpnja došlo do izbijanja požara. Naime, tada se dogodio još jedan u nizu požara na deponiji i to na staroj plohi koja je odavno trebala biti sanirana'', dodao je Hujdur.

Podsjećamo, ova građanska inicijativa se već četiri godine bori za zatvaranje deponije Uborak, koja svojim postojanjem, kao navode aktivisti, već desetljećima zagađuje okolinu i ozbiljno narušava zdravlje stanovnika južnog sliva rijeke Neretve, a pogotovo onih koji žive u njenoj neposrednoj blizini.

Iz ovog udruženja upozoravaju odgovorne osobe Grada Mostara da vrijeme za rješenje problema zvani deponija Uborak polako ističe i svakim danom su sve odlučniji u svome zahtjevu da se ona zatvori i pronađe nova lokacija koja neće utjecati na ljudske živote.

''Nadamo se da će tužiteljstvo opravdati naša očekivanja i reagirati u skladu sa zakonom. Mi i dalje ostajemo vjerni našim ciljevima: Zatvaranje i sanacija postojeće te iznalaženje nove lokacije za JP 'Deponija''', poručili su.

 

Kopirati
Drag cursor here to close