Edukacija

Mostarci naučili kako napraviti eko-cigle

Sudionici su kućama otišli sa svojim eko-ciglama i bambus štapovima da mogu nastaviti sa ovom korisnom praksom, te sadnicama ružmarina koje će njegovati do proljeća.
Gospodarstvo / Ekologija | 27. 09. 2020. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu je održana prva u nizu eko edukacija koje će Eko HUB Mostar organizirati u nadolazećem periodu za eko aktiviste u lokalnim zajednicama Trebinja, Konjica, Jablanice i Mostara.

Edukacija je održana na permakulturnom imanju Nešto Više, u Humilišanima kod Mostara, a sudionici su bili aktivisti iz neformalne grupe Bulevar prijateljstva, među kojima je bilo i roditelja i djece, sa kojima je nedavno održana prva akcija gradskih jestivih dvorišta na Bulevaru u Mostaru.

Nakon kratkog obilaska permakulturnog imanja, u simuliranoj učionici u plasteniku na balama slame i u prisustvu mnoštva biljaka, Muhamed Garib, permakulturista i agronom, je predvodio teoretski i praktični dio edukacije.

Najprije se govorilo o pogubnom utjecaju plastike na svakodnevni život čovjeka i ulozi plastike u zagađenju okoliša, a zatim su sudionici u praksi naučili kako napraviti eko-ciglu koristeći pet bocu, te sve vrste mekane plastike uključujući jednokratnu ambalažu, vrećice, najlon, iskorištene aluminijske folije i sl. Eko-ciglama se mogu graditi manji projekti, kao što su klupe, zidovi, gredice, kućice za ljubimce i slično, istovremeno čuvajući prirodu od silne plastike koja inače završava na deponiji.

Foto: Facebook / Počele edukacije u Eko HUB Mostar

Drugi dio edukacije se fokusirao na učenje metode izrade reznica ljekovitih trajnica, kako bi sudionici dugoročno mogli pripremati nove biljke za svoja dvorišta. U praktičnom dijelu, sudionici su nakon demonstracije, sami pripremili reznice ružmarina i posadili ih u namjenski napravljene posude od tetrapaka, kao primjer ponovnog korištenja materijala prije nepromišljenog odbacivanja na otpad.

Organizirano je i maleno natjecanje među sudionicima za najuspješniju eko-ciglu.

Pobijedila je Džana Keller Mido, a svoju je slatku nagradu darovala novom prijatelju kojeg je upoznala na radionici. Sudionici su kućama otišli sa svojim eko-ciglama i bambus štapovima da mogu nastaviti sa ovom korisnom praksom, te sadnicama ružmarina koje će njegovati do proljeća, kada će ih posaditi u svoje dvorište. Dogovoren je i zajednički projekt gradnje posebnih zidića od eko cigli, zvanih «zagrljaj», oko zarobljenih stabala u betonu u dvorištima sudionika, a u cilju njegovanja stabala i očuvanja zelenila u gradu.

Eko HUB Mostar (UG Nešto Više) jedan je od devet eko HUB-ova raspoređenih širom Bosne i Hercegovine koji djeluju u okviru projekta Misli o prirodi!, a kojeg predvodi Centar za promociju civilnog društva uz financijsku podršku Vlade Švedske, priopćeno je. 

Kopirati
Drag cursor here to close