Zaštita rijeke

Počela znanstvena istraživanja na Gornjoj Neretvi

Pored znanstvenika, timu na Neretvi su se pridružile novinarske ekipe iz BiH i Europe, kao i brojni partneri Centra za životnu sredinu.
Gospodarstvo / Ekologija | 29. 06. 2022. u 13:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tjedan istraživanja na Neretvi kojoj prisustvuje više od 50 biologa, ekologa i znanstvenika iz Bosne i Hercegovine, regije i cijele Europe koji žele doprinijeti zaštiti ove rijeke sa aspekta znanosti počela je u utorak na ovoj rijeci.

Tjedan se održava u organizaciji Centra za životnu sredinu u partnerstvu sa međunarodnim organizacijama Riverwatch i Euronatur u sklopu kampanje Sačuvajmo plavo srce Europe.

Pored znanstvenika, timu na Neretvi su se pridružile novinarske ekipe iz BiH i Europe, kao i brojni partneri Centra za životnu sredinu.

Foto: PR / Počela znanstvena istraživanja na Gornjoj Neretvi

''Centar za životnu sredinu je pokrenuo proces zaštite gornjeg toka rijeke Neretve s ciljem trajne zaštite ovog vrijednog područja. Ovdje je planirana izgradnja sistema od sedam malih hidroelektrana koji bi u potpunosti izmijenio i uništio ovu rijeku. Naša inicijativa je prihvaćena od strane Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS i u tijeku je izrada studije zaštite ovog područja u okviru koje će se koristiti prikupljeni podaci. Posebno nam je drago što su značaj ovog istraživanja prepoznali mnogi znanstvenici iz BiH, Srbije, Slovenije, Austrije, Njemačke i drugih zemalja i rado se odazvali našem pozivu za učešće u istraživanju'', istaknula je Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu.

Foto: PR / Počela znanstvena istraživanja na Gornjoj Neretvi

Istraživanje biodiverziteta ovog jedinstvenog riječnog sistema na kojem je planirana izgradnja velikog broja hidroelektrana trajat će do 3. srpnja. Podaci koji će tim znanstvenika prikupiti tijekom šestodnevnog boravka na ovoj rijeci pokazat će koje će jedinstvene vrste biti ugrožene ovim štetnim projektima i na koji način će oni uticati na biljni i životinjski svijet, ali i lokalno stanovništvo. 

Rijeka Neretva je duga 230 kilometara, teče kroz Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku i ulijeva se u Jadransko more. Iako je jedan dio rijeke već pretvoren u akumulacije, dio gornjeg toka Neretve i njenih pritoka još uvijek slobodno teče i čini srce kraške doline koja se smatra prirodnom baštinom od regionalnog značaja.

Tijekom narednih nekoliko dana, znanstvenike će podržati umjetnici iz BiH koji će im se pridružiti na rijeci, a u kamp je stigao i Levente Koppány, jedan od najboljih kuhara Europe koji će pripremiti večeru za sve sudionike.

Kopirati
Drag cursor here to close