Moguće je

Plan za smanjenje onečišćenja zraka: "Posijat će oblake" kako bi izazvali kišu

Projekt, koji stoji 120.000 dolara po 100 četvornih kilometara, sastoji se od prskanja oblaka mješavinom soli, uključujući srebrov jodid.
Gospodarstvo / Ekologija | 09. 11. 2023. u 16:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Indijski znanstvenici planiraju prvi put "posijati oblake" kako bi izazvali obilne kiše u nekim dijelovima New Delhija, a nadaju se da će time smanjiti problem smoga, koji guši najgušće naseljeni glavni grad na svijetu, objavio je u četvrtak voditelj projekta.

Kvaliteta zraka u Delhiu svake godine pada uoči zime jer hladni zrak zadržava čestice iz ispušnih cijevi automobila i dimnjaka tvornica, prašinu s gradilišta i pepeo nastao spaljivanjem poljoprivrednog otpada.

Znanstvenici oko 20. studenog očekuju nad gradom gustu naoblaku i u nju planiraju "posijati" sol kako bi izazvali obilnu kišu, rekao je Manindra Agrawal, stručnjak s Tehnološkog instituta u Kanpuru.

Projekt, koji stoji 120.000 dolara po 100 četvornih kilometara, sastoji se od prskanja oblaka mješavinom soli, uključujući srebrov jodid, javlja Zimo.

Vlasti grada s 20 milijuna stanovnika koji se prostire na površini od 1500 četvornih kilometara u prošlosti su zatvarale škole, zaustavile građevinske radove i ograničavale broj automobila na prometnicama kako bi se kontroliralo onečišćenje.

Indeks kvalitete zraka bio je u četvrtak 506, što ga čini "opasnim", objavila je švicarska skupina IQAir.

Nekoliko zemalja poslužilo se "sijanjem oblaka" za izazivanje kiše, pročišćavanje zraka i natapanje usjeva u vrijeme suše, uključujući Meksiko, SAD, Kinu, Indoneziju i Maleziju.

No godine 2021. zaustavljen je plan da se tom tehnologijom povećaju snježne padaline nad planinama u Novom Meksiku nakon kritika da bi to moglo otrovati ljude i tlo.

Kopirati
Drag cursor here to close