Vareš

Pismo veleposlanicima - upozorenje nama: Pogledajte što ulaganja u BiH rade prirodi!

Rudnik u Varešu je dobrim dijelom izgrađen na lokalitetu koji je planiran kao zaštićeno područje prirode prema stručnom elaboratu Općine Kakanj iz 2013. godine.
Gospodarstvo / Ekologija | 15. 06. 2023. u 09:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pet ekoloških mreža koje okupljaju praktično sve ekološke organizacije civilnog društva u Bosni i Hercegovini, poslale su Otvoreno pismo veleposlanicima Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Norveške koji su prošlog tjedna otvoreno podržali rudnik kompanije Adriatic Metals u Varešu.

''Na ovaj korak nas je ponukala činjenica da je njihova posjeta upriličena upravo nakon građanskog prosvjeda protiv rudnika koji je održan u Kaknju, te nakon javnih istupa protiv otvaranja sličnog rudnika na Ozrenu'', navodi se u pismu kojeg potpisuju Eko BiH mreža, Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, Aarhus centri u Bosni i Hercegovini, Mreža za zaštitu prirode u Bosni i Hercegovini te Savez za šume u Bosni i Hercegovini.

Pismo prenosimo u cijelosti.

''Izražavamo našu duboku zabrinutost i razočarenje zbog nedavne posjete i podrške koju ste pružili aktivnostima rudnika kompanije Adriatic Metals u Varešu. Posebno razočarava činjenica da je Vaša posjeta upriličena neposredno nakon građanskog protesta u Kaknju, 3.6.2023. godine, tijekom kojeg je jasno upozoreno da navedeni rudnik ugrožava vodozaštitne zone i slivove rijeka koje opskrbljuju građanke i građane Kaknja pitkom vodom. Vaša posjeta je uslijedila i nakon građanskih istupa protiv odluke Skupštine Grada Doboj da dopusti geološka istraživanja na svome teritoriju, što je samo prvi korak ka otvaranju rudnika iste ili slične kompanije na planini Ozren.

  / Izvor:  UG Fojničani

Kako onda protumačiti Vašu podršku rudniku unatoč građanskim prosvjedima i upozorenjima koja su prenijeli brojni mediji? Nije li vaša posjeta izravna poruka svim ekološkim organizacijama, grupama i aktivistima, kao i zabrinutim građankama i građanima, da ne smiju dirati “Vašu investiciju”? Dodatno, kako protumačiti Vašu posjetu "investiciji" koja je predmet istrage domaćih i međunarodnih službi zbog sumnji u brojne nepravilnosti, nastalih odlukama političkih struktura koje upravo Vi u Vašim izjavama često nazivate korumpiranim? S druge strane, mi, ekološki aktivisti, već desetljećima se grčevito borimo s tim istim vlastima da vrijedna prirodna područja proglase zaštićenim. Stoga, dopustite nam da Vas upoznamo s nekim izuzetno važnim činjenicama.

Rudnik u Varešu je dobrim dijelom izgrađen na lokalitetu koji je planiran kao zaštićeno područje prirode prema stručnom elaboratu Općine Kakanj iz 2013. godine. U njegovoj neposrednoj blizini nalazi se i jedno od rijetkih preostalih prašumskih staništa u Evropi, prašuma Trstionica, planirana kao zaštićeno područje najvišeg nivoa prema Prostornom planu i Strategiji razvoja Zeničko-dobojskog kantona. Istovremeno, prema prostornom planu Republike Srpske, za planinu Ozren je planirana zaštita u rangu nacionalnog parka. Ozrenski vrh Gostilj je prošle godine proglašen kao zaštićeno stanište trave ive, čije je branje na ovom lokalitetu uvršteno u Listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Moguće je da niste bili upoznati s ovim činjenicama, kao i da niste svjesni da Bosna i Hercegovina ima samo 3% zaštićenih područja prirode. Međutim, sigurno znate da rudnici trajno devastiraju prirodu, biodiverzitet i životnu sredinu općenito.  Stoga Vas molimo da nas ne uvjeravate kako su “iskopaj i odnesi investicije” naša budućnost i da su “investitori” kako kažete “posvećeni našoj zemlji, sigurnosti, održivosti”… Još nismo toliko osiromašeni, barem duhom, da su nam „jame“ postale "slamke spasa". Mi jako dobro znamo da naša budućnost nije u krčenju šuma i raskopavanju planina, nego u Evropskoj uniji koja stavlja zaštitu prirode i očuvanje biološke raznolikosti na prvo mjesto.

  / Izvor:  UG Fojničani

Stoga vas otvoreno pitamo: Je li Vaša podrška ovakvim “investicijama” Vaš osobni, ili stav država koje predstavljate? Molimo vas da za direktan odgovor, bez okolišanja, jer nam je namjera isto pitanje postaviti i vladama država iz kojih dolazite, kao i tijelima Europske unije u Bruxellesu.

Jako je važno da saznamo podržavaju li Vaše države "investicije" koje će trajno uništiti jedino što nam je preostalo u Bosni i Hercegovini, a što mi sami nismo uspjeli uništiti ratom - našu prelijepu prirodu. Oprostite nam, ali želimo jasno znati tko su nam pravi prijatelji, a tko su zapravo najobičniji kolonizatori kojima je jedini cilj izrabljivanje prirodnih i kulturnih bogatstava Bosne i Hercegovine. Stoga, ako želite dobro ovoj zemlji i njenim ljudima, ljubazno Vas molimo da nas prestanete omalovažavati promocijom ovakvih i sličnih "investicija" te da putem saopštenja za javnost nedvosmisleno podržite napore građanki i građana u zaštiti životne sredine radi održivog prosperiteta i zarad budućih pokoljenja!''

Kopirati
Drag cursor here to close