Dobra praksa

Pčelari sa područja Parka prirode Blidinje dobili ograde za zaštitu od medvjeda

Uz električni štitnik (PREMIUM klasa, ECO tehnologija, posjeduje certifikat za sigurnost ljudi, životinja i okoliša), dobitnici donacije primili su i prateći materijal za puštanje električne ograde u pogon - žicu, izolatore, konektore, zatezače...
Gospodarstvo / Ekologija | 04. 06. 2022. u 00:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trojici pčelara sa područja općine Tomislavgrad, koji svojim pčelarskim aktivnostima gravitiraju području Parka prirode Blidinje, dodijeljene su u četvrtak električne ograde za zaštitu pčelinjaka od napada medvjeda.

Uz električni štitnik (PREMIUM klasa, ECO tehnologija, posjeduje certifikat za sigurnost ljudi, životinja i okoliša), dobitnici donacije primili su i prateći materijal za puštanje električne ograde u pogon - žicu, izolatore, konektore, zatezače, uzemljenje itd.

Foto: Bljesak.info / Pčelari sa područja Parka prirode Blidinje dobili ograde za zaštitu od medvjeda

Pored trojice pčelara sa područja Tomislavgrad istu opremu dobit će sljedećeg tjedna i dvojica pčelara sa područja općine Foča, koji svojim pčelarskim aktivnostima gravitiraju Nacionalnom parku Sutjeska.

''Često na mjestima gdje se imanja ljudi preklapaju s područjima rasprostranjenosti velikih zvijeri dolazi do oštećenja imovine. To je slučaj i sa košnicama u Bosni i Hercegovini. Tim povodom, Ornitološko društvo 'Naše ptice' doniralo je pet profesionalnih električnih ograda za zaštitu košnica od smeđeg medvjeda. Zaštita velikih zvijeri, zbog brojnih socio-ekonomskih izazova, proces je koji se ne može oslanjati samo na prirodne znanosti. Očuvanje populacije smeđeg medvjeda uvelike ovisi o ljudskoj toleranciji ove vrste. Uzajamnom podrškom nastojimo postići zajednički cilj koji se temelji na uvjerenju da je moguće unaprijediti suživot čovjeka i medvjeda'', rekla je Josipa Šimić, koordinator projekta iz Ornitološkog društva ''Naše ptice''.

Foto: Bljesak.info / Pčelari sa područja Parka prirode Blidinje dobili ograde za zaštitu od medvjeda

Oprema je pčelarima blidinjske regije dodijeljena u hotelu ''Hajdučke vrleti'' u Parku prirode Blidinje, gdje je održana dvodnevna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati projekta ''Bear in Mind: Bringing environmental actions for the biodiversity protection across the borders '' u četiri zaštićena područja - Nacionalni park ''Sutjeska'' i Park prirode Blidinje iz BiH, te Nacionalni park ''Durmitor'' i Park prirode “Piva” iz Crne gore.

Inače, projekt ''Bear in mind'' je financiran od strane EU u okviru IPA II programa prekogranične suradnje BiH i Crna Gora 2014-2020. Centralna tema projekta je zaštita biološke raznolikosti u prekograničnom zaštićenom području, a glavni ciljevi projekta su jačanje kapaciteta institucija i organizacija koje se bave zaštitom biološke aktivnosti, izrada i pilot provedba četiri plana upravljanja životinjskim vrstama koji će biti nadograđeni s protokolima praćenja za 10 životinjskih vrsta.

Foto: Bljesak.info / Pčelari sa područja Parka prirode Blidinje dobili ograde za zaštitu od medvjeda

Svi dokumenti izrađeni su u skladu s direktivama EU. Posljednji cilj projekta bio je podizanje svijesti stanovništva na loklanoj i nacionalnoj razini o prednostima primjene viših standarda u zaštiti okoliša.

Zaštita pčelinjaka od napada medvjeda pomoću električnih ograda pokazala se kao dobra praksa u drugim zemljama EU i kao takva postala je jedna od aktivnosti na ovome projektu.

Kopirati
Drag cursor here to close