Poslao poruku

Papa pokrenuo zelenu inicijativu osuđujući "predatorski stav" prema planetu

Papa je poručio da je inicijativa "sedmogodišnje putovanje koje će pokazati kako se naše zajednice na različite načine zalažu za to da postanu potpuno održive, u duhu integralne ekologije".
Gospodarstvo / Ekologija | 25. 05. 2021. u 16:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo pokrenuo je u utorak inicijativu kojoj je cilj učiniti katoličke zajednice, uljučujući obitelji, sveučilišta i tvrtke ekološki održivima, rekavši da se "predatorski stav" prema planetu mora zaustaviti.

Platforma Laudato Si nazvana je po papinoj enciklici iz 2015. o zaštiti okoliša, mijenjanju rasipnog načina života, zaustavljanju globalnog zatopljenja i zaštiti siromašnih od posljedica klimatskih promjena.

Kardinal Peter Turkson, pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, rekao je na konferenciji za novinare da je Papa pozvam na konferenciju Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP26) u studenom u Glasgowu u Škotskoj. Turkson je kazao da će se papa vjerojatno odazvati.

U video poruci, Papa je poručio da je inicijativa "sedmogodišnje putovanje koje će pokazati kako se naše zajednice na različite načine zalažu za to da postanu potpuno održive, u duhu integralne ekologije".

Osudio je "predatorski stav zbog kojeg osjećamo da smo gospodari planeta i njegovih resursa i zbog kojeg neodgovorno koristimo dobra koja nam je Bog dao".

U inicijativi će sudjelovati ciljane skupine, uključujući obitelji, župe i biskupiju, škole i sveučilišta, bolnice i druge zdravstvene ustanove, tvrtke, laičke katoličke organizacije te svećenički i redovi redovnika i redovnica.

Otkako je Laudato Si (Hvaljen budi) objavljen 2015., Vatikan i katoličke skupine diljem svijeta pokrenule su brojne inicijative za smanjenje ugljičnog otiska.

Vatikan, najmanja država na svijetu, gotovo je eliminirao jednokratnu upotrebu plastike, reciklira većinu smeća i pravi kompost za svoje vrtove.

Papa snažno podupire ciljeve Pariškog sporazuma iz 2015. o smanjenju globalnog zatopljenja.

"Te rane (na planetu) se dramatično očituju u ekološkoj krizi koja utječe na tlo, zrak, vodu i ekosustav u kojem ljudi žive", kazao je Papa.

"Imamo veliku odgovornost, posebno prema budućim generacijama. Kakav svijet želimo ostaviti svojoj djeci i mladima? Naša sebičnost, ravnodušnost i neodgovornost ugrožavaju budućnost naše djece", istaknuo je.

Kopirati
Drag cursor here to close