Nove mjere

150 tisuća maraka protiv vatre u Jasenici

Planirana je izgradnja dodatnih pet bušotina za vodu, kao i sanacija vodonatapnih kanala.
Gospodarstvo / Ekologija | 04. 04. 2022. u 11:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za oko 150 tisuća maraka planiraju se realizirati radovi koji će biti mjere za sprječavanje novih požara u mostarskom naselju Jasenica.

Kako je objavljeno u Obavijesti o javnoj nabavi, u Jasenici će se izvoditi radovi na sanaciji opožarenog područja. Radovi će, navodi se, obuhvatiti izgradnju dodatnih pet bušotina za vodu, kao i sanaciju vodonatapnih kanala.

Požarni put i pošumljavanje

Također je planirano ''uređenje poljskog puta za protupožarnu uporabu, sa vađenjem panjeva, planiranjem, nasipanjem tampona i zbijanjem do potrebne zbijenosti''. Površine će se pritom i čistiti, a radit će se i na uklanjanju granja, građevinskog šuta i kabastog smeća.

Područje Jasenice će se dodatno pošumiti i novim sadnicama. Spomenuti radovi, stoji u Obavijesti o nabavi, doprinijet će smanjenju mogućih požara u tom naselju.

Foto: Bljesak.info / Požar se spustio u Donju Jasenicu

''Provođenje navedenih mjera će smanjiti opasnost nastanka većih požara na području Jasenice, odnosno smanjiti moguću štetu na objektima i drugim materijalnim dobrima, ali i povećati poljoprivredne površine za natapanje'', objavljeno je u Obavijesti o javnoj nabavi na Portalu javnih nabava.

Pomoć iz zraka

Ponuđač bi mogao biti izabran krajem travnja kad će gradsko povjerenstvo otvoriti pristigle ponude. Rok izvršenja nabave je godina dana ili do utroška 150.000 KM.

Podsjećamo, područje Jasenice tijekom skoro svake godine bude zahvaćeno požarom koji često ugrozi imovinu stanovništva. Ipak, protupožarne mjere bi, sudeći po broju intervencija mostarskih vatrogasaca, trebale biti realizirane u velikom broju naselja, jer je primjerice samo u srpnju prošle godine bilo 110 intervencija.

Dok građani čekaju na realizaciju ovih protupožarnih mjera, mostarski i hercegovački vatrogasci još uvijek čekaju na obećane letjelice za gašenje požara iz zraka. Sve dok se ne nabave letjelice, Hercegovina, ali i ostatak zemlje, ovisit će o volji zračnim postrojbama Oružanih snaga BiH ili susjednih zemalja.

Kopirati
Drag cursor here to close